Locuitorii din vestul țării care doresc să evadeze în natură timp de o zi sunt așteptați în comuna Pișchia, din județul Timiș. Pe un câmp aflat între localitățile Fibiș și Seceani, la aproximativ 30 de kilometri de Timișoara, turiștii pot descoperi vulcanii noroși, unici în România.
Vulcanii noroioși de la Pișchia sunt considerați monument al naturii și se prezintă sub forma unor mici ochiuri de apă clocotită. Existența lor se datorează prezenței dioxidului de carbon în această zonă care este bogată în ape minerale. Potrivit discovertimis.com, localnicii numesc vulcanii noroși ”forocici”.
”Ei par cratere în care fierbe apa, apa fiind de fapt rece. Datorită faptului că ies la suprafață gaze reci din interiorul pământului, se formează niște „bolboroase”. Noroiul este mai fluid, formându-se niște calote sferice în care apa, în amestec cu gazele și argila, bolborosește. Bătrânii din zonă vin aici pentru a-și alina durerile reumatice, băgând picioarele în apa care bolborosește. Gazele emanate de bălțile vulcanilor noroioși pot provoca amețeli celor sensibili”, aflăm de pe site-ul discovertimis.com.
În timpul verilor secetoase, vulcanii noroioși de la Pișchia nu sunt vizibili, apa fiind secată. Însă peisajul devine spectaculos pe timp de ploaie.
Acești vulcani sunt unici în România pentru că emană bioxid de carbon, față de cei din alte zone ale țării, care sunt legați de emisiile de gaz metan.
În cazul în care aveți noroc, pe câmpurile din apropierea vulcanilor veți putea admira și căprioare.
În cazul în care nu știți cum să ajungeți la vulcanii noroioși de la Pișchia, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii în natură de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării.