Horia Colibășanu spune stop expediției din Himalaya, după ce a fost la un pas de moarte

Scris de Adriana Mit

Horia Colibășanu a luat decizia de a renunța la expediția din acest an din Himalaya. Alpinistul timișorean se întoarce acasă după ce a considerat că sunt riscuri prea mari în Nepal, în urmă cu trei zile fiind surprins de o avalanșă.

Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția. Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă„, a spus Horia Colibășanu.

Alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor au ajuns, marți, în siguranță în tabăra de bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinși în cort de o avalanșă în noaptea de duminică. Avalanșa a durat câteva zeci de secunde și i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru, transformând ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supraviețuire.

Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanșa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheață care ne proteja. Ne-a strivit pur și simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistență ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…) S-a oprit avalanșa. Era complet întuneric și, deși eram toți trei în același cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut liniște. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Știam că aceasta e procedura în caz de avalanșă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieși. Simțeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reușit să ies cu o mână în față, mâna cu briceagul, (…) să respir„, a povestit Horia Colibășanu.

Incidentul dramatic s-a petrecut la 6800 de metri, în timpul tentativei de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu