Fragmente ceramice, ultimele descoperiri făcute la fortificația de la Cornești

Scris de Adriana Mit

Noi descoperiri au fost făcute în timpul cercetărilor arheologice din acest an de la fortificația Cornești – Iarcuri. Muzeul Național al Banatului informează că în campania din 2021 se cercetează o structură care are o lungime de 14 metri și o lățime de 12 metri. Structura se află în incinta I, care are un diametru de un kilometru și este amplasată în proximitatea porții de est a fortificației.

S-a plecat de la ipoteza conform magnetometriei că ar putea fi o structură similară cu cea cercetată în anul 2013, însă mult mai mare, aproape dublă ca și dimensiune. S-a dovedit de fapt a fi o groapă de formă rectangulară în care în prezent se îndepărtează un nivel negru de umplere pentru a ajunge pe unul care este format din cenușă. În stratul negru care compune partea superioară a complexului au fost găsite amestecate fragmente ceramice de o perioadă de aproximativ 600 de ani, începând din bronzul mijlociu până la începutul epocii fierului”, a transmis Muzeul Național al Banatului.

La cercetări participă și studenți ai Universității de Vest din Timișoara care au învățat modul în care se sapă un complex arheologic, spălarea și sortarea ceramicii, flotarea – metodă prin care se recuperează artefacte mici și rămășite de plante din probele de sol, dar să lucreze și cu GPS-ul diferențial.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu