Mâncăruri tradiționale din Banat, servite la primul brunch în Țara Morilor de Apă

Scris de Adriana Mit

În localitatea Rudăria, din județul Caraș-Severin, numită și „Țara Morilor de Apă”, are loc primul brunch din acest an din Banat. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 22 aprilie, iar participanții vor fi așteptați de către localnici cu bunătăți precum coleșă cu brânză friptă, salată cu ciganea-n cap, pită de casă făcută cu făină de grâu, măcinată la moara Brușoanea sau colăreți cu lapce.

Morile de apă ce formează cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est reprezintă doar un pretext să descoperiți zona, pentru că “vârtejul” care vă poate purta mai aproape de identitatea locurilor se petrece, în fapt, în bucătăriile localnicilor. Acolo unde tradițiile se strecoară între ingredientele din farfurie, dau mâncărurilor gusturi de neuitat. Asociația My Banat, în parteneriat cu Asociația Acasă în Banat și Primăria Eftimie Murgu vă invită să descoperiți rețete inedite, să întâlniți localnicii și să vă bucurați de o zi în Valea Almăjului la primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria”, informează organizatorii.

Detalii și înscrieri pe www.eat-local.ro. Numărul locurilor este limitat la 40.

Rudăria, ca multe alte locuri de poveste, nu înseamnă doar morile de apă și mâncare bună, ci înseamnă, mai ales, oamenii extraordinari care pun în mișcare aceste mori și cei care materializează poveștilor locului, în fiecare zi, în bucătăriile lor”, povestește Delia Barbu, organizator al evenimentului din partea Asociației My Banat.

Dacă ar fi să spunem ce gust este specific pentru Valea Almăjului cu siguranță ar fi coleșa cu brânză friptă. Coleșa se face obligatoriu cu făină de porumb, măcinată la o moară de apă. Ne bucurăm să fim parteneri la un brunch în Banat, chiar în inima Almăjului, la Rudăria, pentru că am fost dintotdeauna convinși că trebuie să promovăm nu doar obiectivele turistice, ci și gastronomia locală. Așadar, vă așteptăm la Rudăria!”, spune și Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Prânzul va fi servit între orele 11.00 și 13.00. Între timp, are loc și un târg cu produse locale în curtea gazdelor, la care vor participa producători din Caraș-Severin cu brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale și oțet de prună.

Urmează un tur ghidat la morile de apă din Rudăria, între orele 13.00 și 15.00, precum și un atelier de făcut „pantofi” și o demonstrație de măcinat făina la Moara Brușoanea.

Pentru detalii suplimentare: Asociația My Banat, Delia Barbu, tel. 0722 378 391.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu