Turiștii care aleg să facă o drumeție în Munții Retezat, în această perioadă, pentru a scăpa de caniculă sau pur și simplu pentru că își doresc să facă mișcare în mijlocul naturii, au parte de priveliști parcă rupte din rai. Asta pentru că la început de lună iulie au înflorit bujorii de munte. Au flori roz și oferă o pată de culoare în inima munților.
Am întâlnit bujori de munte în timpul drumeției spre Lacul Bucura, aflat la o altitudine de 2.040 metri. Acesta este cel mai mare lac glaciar din România, aflat în Parcul Național Retezat, și reprezintă un important loc de campare cu cortul pentru turiștii care doresc să facă diferite trasee pe parcursul mai multor zile.
Cea mai importantă cale de acces spre Lacul Bucura este de pe şoseaua Haţeg – Caransebeş, prin Clopotiva – Gura Zlata se ajunge în Poiana Pelegii, cu maşina. Din acest loc, turiştii mai au de urcat pe munte aproximativ două ore până la lac. Traseul este realizat printr-o pădure de conifere, unde liniștea este spartă doar de sunetul cascadelor formate pe pârâul din apropiere și de ciripitul păsărilor. Urmează o zonă cu ienuperi și pâlcuri de jnepeni, o vegetație tipic alpină.
Odată ce înaintăm, începem să întâlnim și primele tufe cu bujori de munte, care dau să înflorească, dar și brândușe mov și numeroase flori montane, în diferite culori. Peisajul este unul deosebit, având în vedere că în unele văi din Retezat, în care razele soarelui pătrunde prea puțin, zăpada încă nu s-a topit.
Lacul Bucura se află sub cel mai înalt vârf din Retezat, Peleaga (2.508 metri), și impresionează prin culoarea de un albastru puternic și suprafața uriașă. Totuşi, lacul nu este foarte adânc, adâncimea maximă a apei este de 15,5 metri, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Bucura este alimentat de cinci izvoare principale. O plimbare în jurul lacului este o adevărată plăcere, având în vedere că pot fi întâlnite numeroase tufe cu bujori de munte înfloriți, ce înveselesc peisajul alpin.
În Parcul Național Retezat pot fi admirate zeci de lacuri glaciare spectaculoase, dar și peisaje deosebit de frumoase. Astfel, de la Lacul Bucura se poate ajunge în Vârful Peleaga în cel mult două ore. De asemenea, se poate realiza un circuit al lacurilor din Retezat și se pot organiza drumeții spre vârfurile Bucura, Retezat sau Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.
Este bine de știut că pe malul lacului Bucura se află și un refugiu Salvamont, de unde în timpul sezonului estival salvamontiștii sunt pregătiți să intervină în cazul unei urgențe. Lângă lac se găsește și un izvor de apă. Totodată, în zonă au fost montate și două toalete ecologice.