În Banat se află cel mai mare sat cehesc din România. Este vorba de Gârnic, o localitate ascunsă printre dealuri, în județul Caraș-Severin, la doar câțiva kilometri de Dunăre.
Gârnic este un sat deosebit de frumos, care te duce cu gândul că ai ajuns în Grecia, datorită unor case vopsite în alb și cu geamuri în culoarea albastru deschis. De asemenea, turiștii sunt impresionați de peisajul natural, de morile de apă, precum și de câteva mici capele albe care pot fi admirate pe un deal.
Interesant este faptul că în Gârnic găsim simboluri tradiționale atât pe case, cât și pe moara din sat care conțin câte o inimioară. Mai mult, în acest sat din Banat turiștii pot vizita și „pălincăria”, aflată lângă râu, unde se fabrică pălinca.
În total, în zona Clisurii Dunării se găsesc șase sate ale cehilor, printre care și Gârnic. Localitatea se află la aproximativ 14 kilometri de orașul Moldova Nouă, la marginea de est a Munților Locvei. La recensământul efectuat în anul 2011, populația comunei Gârnic se ridica la peste 1.200 de persoane, din care majoritatea fiind cehi. De altfel, comunitatea de cehi a reușit, de-a lungul vremii, să păstreze foarte bine limba, tradițiile și obiceiurile.
Comuna Gârnic se află și într-o zonă sălbatică de vis, printre dealuri, astfel că este o variantă numai bună pentru turiștii care doresc să se relaxeze în mijlocul naturii. Mai mult, în apropiere se află o mulțime de atracții turistice deosebite, precum mai multe mori de apă, Grota Haiducească, precum și cascadele de pe Valea Mare, care sunt de-a dreptul spectaculoase.