Reparații la muzeul etnografic din Sasca Montană. Se caută voluntari

Scris de Adriana Mit

O mulțime de obiecte care vorbesc despre istoria Sascăi Montane, din județul Caraș-Severin, sunt înghesuite într-o căsuță care se degradează pe zi ce trece. Astfel, acoperișul muzeului etnografic este spart, motiv pentru care colecția impresionantă de obiecte este pusă în pericol.

Asociația Acasă în Banat a aflat despre situația în care se află muzeul etnografic din Sasca Montană și intenționează să organizeze o acțiune de voluntariat la începutul lunii octombrie, cu scopul de a repara acoperișul clădirii, și nu numai.

Muzeul etnografic „Victor Tăutu” din Sasca Montană are nevoie de ajutorul nostru! Pe 1-2 octombrie mergem să-i schimbăm acoperișul prin care plouă din ce în ce mai rău, punând în pericol colecția extraordinară de obiecte adunate într-o viață de om de către domnul Tăutu. Cărți vechi de peste 200 ani, cufere de călătorie, instrumente folosite în exploatarea minieră, lămpi de mină, mașini de scris, fotografii de epocă, instrumente muzicale și multe alte obiecte care vorbesc despre istoria Sascăi Montane, sunt toate înghesuite într-o căsuță care se degradează pe zi ce trece”, a informat Asociația Acasă în Banat.

ONG-ul timișorean își dorește, cu sprijinul voluntarilor, să schimbe acoperișul casei, să monteze jgheaburi și burlane, să facă reparații la fațadă și să zugrăvească casa pe exterior, dar și să vopsească ușile, ferestrele și porțile.

Vrem să înfrumusețăm puțin clădirea pentru ca turiștii să fie atrași să viziteze acest colț de istorie locală. Avem nevoie de ajutor atât specializat (acoperișuri, montare jgheaburi și burlane) cât și necalificat! Orice mână de ajutor este binevenită și cu cât suntem mai mulți, cu atât mai bine. Putem asigura transportul din Timișoara iar cazarea de vineri spre sâmbătă este disponibilă gratuit, în limita a circa 20 locuri. Masa este asigurată pentru toți voluntarii, conform programului”, a transmis Asociația Acasă în Banat.

Primăria și Consiliul Local Sasca Montană sprijină acțiunea cu lemnul necesar acoperișului, logistica, mâncarea pentru voluntari și facilitează cazarea.

Înscrierile la acțiunea de voluntariat de la Sasca Montană se pot face completând un formular disponibil AICI! De asemenea, cei care doresc să sprijine intervenția cu donații, o pot face prin transfer bancar cu specificația „pentru muzeul din Sasca Montană”: Banca Transilvania: Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801; Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801; SWIFT/BIC: BTRLRO22; OTP Bank: Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01; PayPal: acasainbanat@gmail.com; Revolut: 0748918091.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu