Toamnă de poveste pe muntele Kosmaj, în apropiere de Belgrad FOTO

Scris de Adriana Mit

Lângă orașul Belgrad se află un munte de pe care puteți avea priveliști minunate de la înălțime. Kosmaj este un munte mistic care oferă peisaje de vis, mai ales în culorile toamnei.

Din Timișoara până pe acest munte călătoria durează aproximativ trei ore cu mașina, ieșirea din țară spre Serbia se face prin vama Moravița. Astfel, dacă porniți dimineața la drum, puteți să petreceți o zi relaxantă în mijlocul naturii. Kosmaj este situat la sud de capitala Serbiei, iar cel mai înalt vârf are o înălțime de 626 de metri. Acest punct este aflat la cea mai mare altitudine din întreaga zonă a orașului Belgrad.

Nu aveți cum să ratați acest munte, având în vedere că pe vârful Veliki Kosmaj se găsește un monument care are o formă interesantă, fiind vizibil din depărtare. Este vorba de un monument ridicat în memoria soldaților căzuți ai detașamentului partizan Kosmaj în cel de-al Doilea Război Mondial. Construcția a fost realizată în anul 1970 și are o înălțime de 40 de metri.

În timpul plimbării în natură puteți ajunge și la un punct de belvedere din apropierea vârfului, de unde veți admira frumusețile locului, inclusiv Belgrad, de la înălțime. Tot în apropiere se află și câteva mănăstiri foarte vechi, printre care Tresije, construită în anul 1309, și Pavlovac.

La întoarcerea spre România nu trebuie ratată Cetatea Smederevo, aflată pe malul drept al Dunării, care are o dimensiune impresionantă. Cetatea este una medievală și se află în orașul Smederevo, care a îndeplinit temporar rolul de capitală a Serbiei în Evul Mediu.

De asemenea, în orașul Vârșeț, aflat la câțiva kilometri de vama Moravița, un producător realizează vinuri deosebite, din mure, caise, piersici, vișine sau căpșuni, și organizează degustări.

Dacă nu aveți cu ce să ajungeți pe muntele Kosmaj sau sunteți pasionați de plimbări în natură, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din România.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu