Primăria Timișoara vrea să realizeze un port turistic pe Bega

Scris de Adriana Mit

Potențialul turistic al canalului Bega va fi mai mult exploatat în viitor. Primăria Timișoara intenționează chiar să amenajeze un port turistic pe Bega, un proiect de hotărâre privind adoptarea studiului de prefezabilitate pentru această investiție fiind votat în ultimul plen al consiliului local.

Din proiectul de hotărâre aflăm că se dorește realizarea unui astfel de port de agrement cu scopul de a facilita accesul turiștilor și al vizitatorilor, precum și al deținătorilor de ambarcațiuni la folosirea canalului Bega. Portul ar urma să aibă mai multe funcționalități, printre care: acostarea pe termen scurt a navelor, pentru vizite în Timișoara, acostare pe termen lung, acces la grupuri sanitare pentru turiști, alimentare cu apă pentru ambarcațiuni sau spații comerciale pentru aprovizionarea turiștilor cu necesarul pe navă.

Locația propusă pentru portul de agrement este situată pe malul stâng al canalului Bega, pe partea de vest a Timișoarei, la km 110. Terenul pe care se află portul aparține Primăriei Timișoara, iar cele din canal sunt administrate de Agenția Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Banat”, scrie în proiectul de hotărâre.

Studiul de prefezabilitate, realizat de către societatea Prefcon SRL, a fost donat municipalității. Valoarea totală a investiției, la care se adaugă TVA, este de aproape 1,5 milioane euro.

Canalul Bega este primul canal navigabil construit în România. Construit iniţial pentru asanarea terenurilor inundabile, a fost amenajat ulterior pentru navigaţie, existând în acest sens organizate servicii portuare, în cadrul Portului Timișoara. În prezent, canalul este navigat de mici ambarcațiuni și vaporetto pentru transport public pe raza Timişoarei. În rest, este parţial colmatat şi nu poate fi utilizat pentru traficul comercial, până la finalizarea lucrărilor de dragare şi ecologizare.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu