„Castelul din Carpați”, minunea din Țara Hațegului de care s-a îndrăgostit și Jules Verne FOTO

Scris de Adriana Mit

Țara Hațegului este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase zone din România. Turiștii care ajung aici nu au cum să se plictisească, având în vedere numărul impresionant de atracții turistice care pot fi vizitate. Sunt atracții de-a dreptul spectaculoase care ascund povești uimitoare.

Printre locurile care nu trebuie ratate se numără Cetatea Colț, ridicată pe o stâncă, de unde turiștii au parte de priveliști minunate de la înălțime, spre pădurile din Munții Retezat. Cetatea se află la o distanță de aproximativ 15 kilometri de orașul Hațeg. Pe drumul spre Petroșani, se face un drum la dreapta spre Cetatea Colț. Puteți lăsa mașina în parcarea aflată vizavi de Mănăstirea Colț, iar de acolo coborâți un pic și urmați o potecă prin pădure care duce spre ruinele cetății.

Plimbarea spre vârful dealului, unde se află Cetatea Colț, durează cel mult 30 de minute, fiind o drumeție relaxantă în mijlocul naturii. Odată ajunși, veți avea parte de priveliști minunate de la înălțime atât asupra Țării Hațegului, cât și spre văile din Munții Retezat acoperite cu păduri, care au un farmec aparte la mijloc de toamnă. Cetatea Colț datează de la începutul secolului al XIV-lea.

Este principala mândrie a văii Râușorului, pe care o domină exact de deasupra mănăstirii de Colț. În zilele senine, silueta i se distinge și de la mare distanță, din mijlocul depresiunii Hațegului. Ruina cetății este accesibilă doar dinspre răsărit, peste urma unui șanț de apărare care o izola în vremurile funcționării de restul platoului stâncos. Punctul cel mai atractiv al ei, turnul-locuință, stă și acum pe pintenul semeț de piatră de la care-i vine numele Colți, fixat de istorie. Cetatea a pornit de la un donjon, din care astăzi se conservă trei nivele”, aflăm de pe o pancartă situată lângă Cetatea Colț.

Potrivit legendelor, Cetatea Colț a fost sursa de inspirație a scriitorului Jules Verne pentru romanul „Castelul din Carpați”. Mai precis, scriitorul francez ar fi trăit o frumoasă poveste de dragoste la Cetatea Colț, împreună cu Ileana, o femeie extraordinară din Brașov, pe care a cunoscut-o la Amiens.

Mai mult, o altă legendă spune că Ileana Cosânzeana, care torcea fire de aur, ar fi locuit la Cetatea Colț. În acest loc, Ileana Cosânzeana și-ar fi ascuns o avere imensă.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu