Școlile de Teatru din Europa și-au dat întâlnire la Timișoara, în perioada 10 – 16 noiembrie. După o săptămână intensă, cu evenimente diverse pentru studenți, elevi și profesioniști, festivalul se încheie joi cu o prelegere, o dezbatere, un spectacol-lectură cu elevi de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, un spectacol al studenților din Hanovra și cu instalația performativă „Human Installation”.
„Finalul festivalului Network – Theatre schools in Europe aduce în atenția publicului timișorean un proiect comun al studenților facultăților și academiilor de teatru din Europa invitate. Studenți de la Academia de Arte Performartive Baden-Württemberg din Ludwigsburg (Germania), de la Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow și de la școala gazdă specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, Facultatea de Muzică și Teatru (FMT) din cadrul Universității de Vest (UVT), Timișoara, România, alcătuiesc instalația performativă Human Installation. Aceasta anunță prezența unui software inteligent ce alege reprezentanți ai omenirii care vor depune într-o capsulă a timpului câteva mărturii ale existenței și preocupărilor lor. Instalația performativă surprinde momentul depunerii, deopotrivă fascinant și imprevizibil”, au informat organizatorii festivalului.
Conceptul este semnat de Diana Katharina, profesor asociat al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, secția actorie în limba germană.
„Conceptul a luat naștere din dorința de a aduce împreună oameni din contexte diferite și de a-i angrena într-un proces comun, acela al realizării unei capsule a timpului care să reflecte lumea de astăzi, așa cum este ea percepută de cei care vor modela prin demersurile lor artistice diferite comunități și, de ce nu, chiar o întreagă societate”, a explicat Diana Katharina.
Human Installation poate fi vizionată joi, 16 noiembrie, ora 21.00, la ARChA (spațiu al Campusului UPT- Bulevardul Mihai Viteazu, nr. 1).
Evenimentul „Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa” la Timișoara a fost organizat în cadrul programului cultural Sunlight Theatre. În total, în orașul de pe Bega s-au aflat șapte școli de teatru europene din Austria, Germania, Marea Britanie, Polonia și România. Studenții europeni au prezentat spectacole proprii și au participat la workshop-uri, dezbateri și artist-talks, iar elevi pasionați de actorie de la școli din România au prezentat spectacole-lectură sau participat la o Școală de Toamnă de Teatru.
Organizatorii evenimentului sunt Fundația Culturală Artmedia și Universitatea de Vest Timișoara prin Facultatea de Muzică și Teatru – specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană.