Imagini superbe au fost surprinse în Parcul Național Retezat, aflat în județul Hunedoara. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a postat, pe Facebook, o filmare în care apare un ciopor de capre negre care aleargă pe piscurile acestor munți.
„Capra neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Având musculatura dezvoltată și copitele despicate, perfect adaptate zonei montane, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp. Caprele negre se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna caprele consumă mușchi sau licheni„, a informat Romsilva.
Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.
În parc se găsesc 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice.
„Parcul Național Retezat asigură un echilibru al faunei și toate condițiile de hrană, liniște și adăpost pentru numeroase specii, precum ursul, lupul sau râsul, capra neagră, cerbul, căprioara sau mistrețul, fauna fiind protejată. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, a detaliat Romsilva.