Horia Colibășanu a plecat spre Himalaya, pentru a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri

Scris de Adriana Mit

Horia Colibășanu vrea să realizeze o nouă premieră mondială. Alpinistul timișorean a plecat astăzi spre Nepal, pentru a începe o nouă călătorie spre Himalaya. De data aceasta, Colibășanu și-a propus să continue proiectul ambițios început în anul 2019, de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri, care are o înălțime de 8.167 metri.

Din echipa expediției pe Dhaulagiri fac parte trei alpiniști cu experiență: Horia Colibășanu – are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane – sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine, Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.

Față de prima expediție pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că știm jumătate din traseu. Știm la ce să ne așteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună„, a declarat Horia Colibășanu, la plecarea spre Himalaya.

Expediția din 2021 este planificată în perioada martie – iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul ghețarul Khumbu – tabăra de bază Everest. La începutul lunii aprilie își va organiza echipamentul de expediție în Kathmandu și va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4200m. Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 și 3, ultima fiind situată la 6600m. În perioada 28 aprilie – 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcție de condițiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în țară.

În 2021, are loc cea de-a 22-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 17-a în Himalaya.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu