Întâlnire cu primăvara pe Valea Streiului, locul de vis unde Decebal și-ar fi ascuns celebra comoară FOTO

Scris de Adriana Mit

O salbă de cascade de-a dreptul spectaculoase pot fi descoperite într-un loc mai puțin cunoscut din vestul țării, dar deosebit de frumos.

Este vorba de Cascadele Șipotului, ascunse pe Valea Streiului, locul natural de vis unde se spune că regele Decebal și-ar fi ascuns celebra comoară. Potrivit unor istorici, aproximativ 150.000 de kilograme de aur și argint ar cântări tezaurul dacic ascuns de Decebal pentru ca romanii să nu poată ajunge la el, acum 2.000 de ani.

Valea Streiului mai este numită și „Poteca Dacilor”, iar turiștii care doresc să viziteze acest loc aflat în inima munților trebuie să știe că traseul este unul ușor accesibil. Mai precis, între orașele Hațeg și Petroșani, din comuna Baru, se face un drum la stânga. De altfel, încă din șoseaua principală poate fi observat un indicator spre Valea Streiului, care are o lungime de aproximativ 35 de kilometri.

Urmează circa trei kilometri de șosea asfaltată, iar apoi un drum forestier, care poate fi parcurs cu mașina. Cel mai apropiat obiectiv sunt Cascadele Șipotului, la care se poate ajunge după o plimbare de aproximativ șapte kilometri cu mașina. Salba de căderi de apă poate fi observată în dreapta drumului forestier și impresionează prin frumusețea lor. De acolo, pe jos, urmează o drumeție printr-o pădure deasă, pe care se găsește un strat foarte gros de frunze uscate, spre un munte stâncos, din care cascadele izvorăsc.

La mijloc de primăvară, Cascadele Șipotului sunt mai spectaculoase ca niciodată. Asta pentru că natura reînvie, astfel că turiștii pot întâlni pe traseu numeroase flori de primăvară în culori multicolore. De asemenea, datorită mușchilor care s-au format pe bolovanii de pe pârâu, vizitatorii au parte de priveliști parcă desprinse din povești. Nu de puține ori, cascadele formează bazine de apă de culoare turcoaz.

„Cascadele Șipotului – căderi naturale de apă de ies din carstul versantului stâng al Streiului superior (pârâul Petros). Sălbăticia și frumusețea lor te îndeamnă la meditație și admirație a tot ceea ce poate face natura. Căderea de apă izvorăște undeva în golul de munte Ponorici și, după ce străbate platoul Tecuri, intră în subteran și, prin peșteră, izvorăște din nou în peretele de stâncă al Văii Streiului superior (pârâul Petros). Accesul se face din comuna Baru, de pe DN 66, spre satul Petros, la circa șapte kilometri de acesta, pe drumul forestier care urmărește firul Streiului superior (pârâul Petros)”, explică administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

În acest parc natural din județul Hunedoara se mai află două obiective turistice care atrag turiști ca un magnet. Este vorba de Fundătura Ponorului, cunoscută și sub numele de „Palma lui Dumnezeu”, și Cheile Băniței.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu