Deținuții sprijină comunitatea! Penitenciarul din Timișoara, o mulțime de activități de reintegrare în viața după gratii FOTO

Scris de Adriana Mit

Deținuții închiși la Penitenciarul Timișoara primesc o mână de ajutor pentru a se reintegra în societate după ce vor ieși din închisoare. Prin Serviciul Reintegrare Socială al instituției se derulează o mulțime de proiecte care au ca scop apropierea deținuților de comunitate, dar și de familiile acestora.

Unul dintre cele mai importante proiecte, inițiat la Penitenciarul Timișoara în urmă cu nouă ani și extins la nivel național, este „O zi cu tata”. Mai precis, în parteneriat cu Asociația Bărbaților Creștini, sunt organizate tot felul de activități timp de patru luni, iar o dată pe lună, deținuții au voie să petreacă o întreagă zi cu familia, în alt loc decât cel din închisoare.

Proiectul „O zi cu tata” este un proiect deosebit. Acest proiect s-a derulat în întreg sistemul penitenciar, nu doar în Penitenciarul Timișoara, și este coordonat de Asociația Bărbaților Creștini, dar bazele acestui proiect au fost puse la Timișoara. Nu s-ar fi putut realiza acest lucru dacă nu ar fi existat oameni inimoși, cu suflet mare, care au lucrat în penitenciar și care au crezut că prin acest proiect pot schimba destine. Și sunt fermă convinsă că au schimbat destine”, a afirmat Ramona Bană, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Timișoara și directorul adjunct al Serviciului Reintegrare Socială din cadrul instituției.

În cadrul proiectului „O zi cu tata” sunt implicați peste zece voluntari din cadrul Asociației Bărbaților Creștini, dintre care mai mult de jumătate sunt foști deținuți.

De-a lungul timpului, din ianuarie 2013 și până în prezent, de programul „O zi cu tata” au beneficiat aproximativ 1.600 de persoane private de libertate. Eu zic că este un lucru fantastic, iar acest lucru se datorează voluntarilor. Cheltuielile sunt mari pentru fiecare ieșire a deținuților cu familia și a fost greu să adunăm bani”, a explicat Alin Pădureanu, care conduce Asociația Bărbaților Creștini.

Încă de la începutul programului, dorința noastră a fost să vă ajutăm să vă apropiați mai mult de familie și să vă apropiați de Dumnezeu”, a spus Rebeca, coordonatorul programului „O zi cu tata” la nivelul Timișoarei.

Alesia este fata unui bărbat închis la Penitenciarul din Timișoara și are doar cuvinte de laudă la adresa celor care au gândit acest program, pentru că se poate apropia mai mult de tatăl ei.

Aceste ore din programul „O zi cu tata” sunt total diferite de ceea ce se găsește în penitenciare. În interiorul acelor clădiri se află niște suflete. Adică un suflet din care eu sunt ruptă, se află tata, care ne așteaptă cu sufletul pe buze și cu brațele deschise pentru a petrece o zi cu el”, a povestit Alesia, emoționată.

Pe lângă programul „O zi cu tata”, Penitenciarul Timișoara a derulat, în ultimii ani, și alte proiecte în care au fost implicați deținuții, cu scopul de a veni în sprijinul comunității. Printre altele, deținuții au contribuit la amenajarea unei case în care sunt găzduite gratuit persoanele bolnave de cancer care vin la tratament la Timișoara. De asemenea, Penitenciarul Timișoara a oferit peste șapte luni de voluntariat la renovarea Spitalului Județean Reșița. Nu în ultimul rând, deținuții au fost implicați și în renovarea Secției de Neonatologie Prematuri a Maternității Odobescu din Timișoara, care a fost modernizată mulțumită implicării Asociației Bărbaților Creștini.

Pe de altă parte, elevi de la trei școli din Timișoara s-au implicat cu scopul de a pregăti pachete care au fost oferite deținuților pentru a le dărui, ulterior, copiilor lor care vin să-i viziteze în preajma Crăciunului.

La sfârșitul săptămânii trecute, Penitenciarul Timișoara a organizat un spectacol intitulat „Colindăm, Colindăm”, în timpul căruia au cântat colinde deținuți ai instituției. Aceștia au fost pregătiți de către preotul penitenciarului. Mai mult, în timpul evenimentului, toți colaboratorii Penitenciarului Timișoara care s-au implicat în reintegrarea socială a deținuților au fost recompensați cu câte o diplomă, în semn de mulțumire.

Conducerea Penitenciarului Timișoara este alături de comunitate, de societatea civilă și împreună, din nou, putem schimba destine, putem schimba oameni”, a afirmat Ramona Bană. La spectacol au participat și zeci de deținuți, însoțiți de familii, ale căror copii au primit cadouri de Crăciun.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu