Legende din Retezat: cum s-ar fi format o mică insulă în mijlocul unui lac superb din parcul național

Scris de Adriana Mit

Parcul Național Retezat, aflat în județul Hunedoara, reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării. Drumeții sunt fermecați de frumusețea acestor locuri, care ascund însă și legende fascinante. De altfel, oamenii locului și călătorii au fost inspirați în poveștile lor de peisajele de vis din parcul național.

Una dintre aceste legende este cea a ochilor verzi din Retezat. Potrivit Ministerului Mediului, este vorba de povestea celui mai pitoresc lac din parc, Tăul Țapului, fiind singurul care are o insuliță cu ochi verzi, de jneapăn.

Un prinț frumos, cu ochi verzi strălucitori, stăpânea peste întinderile Retezatului. Fiindcă prințul n-o iubea, o vrăjitoare rea l-a transformat în țap și l-a aruncat într-un lac dintr-o căldare glaciară adâncă. Trupul țapului a format o insuliță în mijlocul lacului, pe care se pot vedea și acum cei doi ochi verzi ai prințului„, a informat Ministerul Mediului.

Parcul Național Retezat are peste 50 de lacuri şi tăuri în care se oglindeşte albastrul cerului. Cel mai întins lac glaciar din România, Lacul Bucura, se găseşte în mijlocul Retezatului, precum și cel mai adânc lac glaciar din România, Lacul Zănoaga.

Parcul Național Retezat este izvorul multor legende şi poveşti fascinante despre flăcăi viteji, domniţe suave, haiduci cu milă faţă de cei oropsiţi, zmei înaripaţi şi dinozauri pitici”, a transmis Ministerul Mediului.

Foto: Facebook Ministerul Mediului

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu