De la bijuterie arhitecturală la ruină. Se încearcă salvarea unei biserici-mausoleu din Timiș

Scris de Adriana Mit

La o distanță de doar 20 de kilometri de Timișoara se află o adevărată bijuterie arhitecturală. Este vorba de biserica-mausoleu din localitatea Bobda, comuna Cenei, care, din păcate, se află într-o stare avansată de degradare.

În încercarea de a o salva, Ambulanța pentru Monumente Banat intenționează să realizeze o primă intervenție la lăcașul de cult din Bobda, la sfârșitul acestei luni. Astfel, voluntarii se vor deplasa în perioada 26 – 29 mai, unde își propun, pentru început, să curețe vegetația ce înconjoară monumentul și să adune molozul și deșeurile din interiorul bisericii.

Anul acesta intervenția este una pregătitoare- intervenția propriu zisă se va desfășura pe o perioadă de mai mulți ani. Acțiunile pe care le vom desfășura începând cu 26 mai sunt următoarele: igienizarea vegetației ce înconjoară monumentul, degajarea interiorului de moloz și deșeuri, inventarierea obiectelor de patrimoniu mobil păstrate și depozitarea lor adecvată, realizarea unei scanări laser a întregului edificiu, ce va deservi următoarelor etape ale intervenției, începând cu anul viitor„, a informat Ambulanța pentru Monumente Banat, pe Facebook.
Biserica Romano-Catolică din Bobda este cunoscută și ca Mausoleul Csávossy. Familia Csávossy este cea care a determinat construcția bisericii încă din anul 1860, împreună cu un castel aflat peste drum de „Mausoleu”, finalizat în 1889.
Familia Csávossy era una de latifundiari, deținând mari terenuri agricole, în special două domenii mărețe, cel din satul Grăniceri (denumire veche: Csávoss ), și cel în care se află mausoleul, Bobda. Ambele castele construite de această familie au fost distruse; singurele urme lăsate fiind Biserica Romano-Catolică (Bobda) și o poartă de acces, o pivniță și o criptă din fostul domeniu din Grăniceri. Conacul din Grăniceri a fost demolat în perioada comunistă într-o încercare de a șterge memoria familiei, domeniul devenind avanpost de grăniceri„, a transmis Asociația pentru Monumente Banat.
Biserica de la Bobda este un edificiu unic în Banat, care de-a lungul timpului a ajuns într-un stadiu extrem de degradare. Criptele sale au fost profanate, iar biserica abandonată, aceasta fiind astăzi un adevărat lăcaș al porumbeilor.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu