Zece mori de apă din Banatul de munte urmează să fie reabilitate

Scris de Adriana Mit

Un număr de zece mori de apă din Banatul de munte vor fi salvate în acest an cu sprijinul Asociației Acasă în Banat.

Reprezentanții ONG-ului anunță că își unesc forțele cu Fundația Orange pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin, susținând totodată și bunăstarea unor comunități locale cu peste 1.500 de persoane. Astfel, în această săptămână a fost lansat proiectul „Salvăm Morile de Apă”, finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” continuă demersul Asociației Acasă în Banat, care, în 2019, a identificat, fotografiat și cartografiat aproape 250 de mori de apă din tot județul Caraș Severin, iar la începutul anului 2020, a renovat moara de lemn din Sasca Montană. Pe parcursul anului 2020, prin intermediul acestui nou proiect, zece astfel de construcții arhaice de morărit vor fi reabilitate cu ajutorul angajaților Orange și a altor voluntari. Astfel, zece mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate.

Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului, un promotor al gastronomiei locale, sustenabile. Sperăm că prin proiectul nostru, vom oferi un exemplu pentru alte comunități locale să se mobilizeze și să reabiliteze propriile mori de apă”, a declarat Radu Trifan, președinte Asociația Acasă în Banat.

Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 – 19 iulie, la Gârnic, județul Caraș Severin. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.

Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa acest formular online: https://forms.gle/VDqHUR3hdfX8LeX39

Următoarele acțiuni, cele de la Pârvova și de la Șopotu Vechi, vor fi anunțate ulterior.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu