Cascadele Modavița și Burăul Mare, două minune ale naturii din Banatul Montan FOTO

Scris de Adriana Mit

În Banatul Montan sunt ascunse o mulțime de frumuseți naturale. Printre acestea se numără și cascadele Modavița și Burăul Mare, prea puțin cunoscute, dar de-a dreptul spectaculoase. Aceste căderi de apă de află în județul Caraș-Severin, în apropiere de orașul Moldova Nouă, în mijlocul unei păduri din Munții Locvei.

Pentru a vizita cele două cascade superbe este suficientă o drumeție de câteva ore. De la Moldova Nouă, un oraș situat chiar pe malul Dunării, turiștii trebuie să urmeze drumul comunal DC49, spre localitatea Padina Matei. Se parcurge cu mașina o distanță de aproximativ opt kilometri, până într-o parcare, lângă care se află un indicator spre „Cascadele Valea Mare”. Urmează o plimbare prin pădure, pe un traseu de aproximativ 600 metri, până la Cascada Burăul Mare.

Căderea de apă este ascunsă într-un cadru natural de vis, fiind înconjurată de copaci, iar apa cade pe pietre acoperite cu mușchi verzi. Cascada Burăul Mare are o înălțime impresionantă, de aproximativ 30 de metri. Cascada pare că ar ieși dintr-un perete din stâncă, iar apoi curge pe o „pâlnie” formată de apa care a săpat în piatră.

Cascada Modavița se află la o distanță de aproximativ doi kilometri de Burăul Mare. Turiștii pot merge cu mașina pe drumul asfaltat sau pot realiza o plimbare pe jos, pe drumul înconjurat de copaci, până la căderea de apă. Modavița este situată la nici 100 de metri distanță de șosea și oferă o priveliște spectaculoasă, mai ales în perioada în care apa este din abundență.

Cascada Modavița mai este denumită sora mai mică a Cascadei Bigăr, asta pentru că se aseamănă foarte mult cu celebra cădere de apă, datorită mușchilor de pe pietrele pe care cade apa, dând impresia de voal.

O plimbare până la cele două cascade reprezintă și o bună oportunitate de relaxare în mijlocul naturii. Mai mult, localnicii spun că în zona acestor căderi de apă s-ar respira un aer foarte curat, care alungă durerile și îi umple pe turiști cu energie pozitivă.

Cele două cascade se află în Parcul Natural Porțile de Fier. În urmă cu câțiva ani, angajații parcului au amenajat un traseu cu scopul punerii în valoare a două dintre aceste cascade, la solicitarea Primăriei Gârnic. Lucrările au constat în amenajarea traseului și realizarea unor podețe peste pârâul care alimentează cascada Bordânc.

În cazul în care nu știți cum să ajungeți la aceste obiective, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii în natură de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu