În satul din Timiș în care a copilărit Dumitru Prunariu va fi realizat un observator astronomic

Scris de Adriana Mit

Dumitru Prunariu se numără printre românii cu care ne putem mândri. Asta pentru că este singurul român care a zburat vreodată în spațiu. În aceste zile se împlinesc 40 de ani de la acest moment istoric, iar Dumitru Prunariu a ales să îl marcheze participând la o serie de evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara.

De asemenea, astăzi, Dumitru Prunariu a realizat și o vizită în satul în care a copilărit, Groși, care aparține de comuna timișeană Margina, unde a fost așteptat cu preparate tradiționale de către inițiatorii proiectului „Mic Dejun la Margina”. În curtea casei părintești, cosmonautul a povestit cum a visat încă de mic la stele, iar satul Groși, aflat departe de luminile orașului, printre dealuri, a fost locul ideal pentru a admira frumusețea cerului, mai ales pe timpul nopții.

La Groși poți să visezi mai mult la cer și la cosmos decât o poți face în oricare altă parte. Am visat la stele, în general, nu-mi imaginam că voi ajunge eu să zbor în spațiul cosmic. Aici, când se face noapte, este o noapte adâncă și cerul se vede mai strălucitor, stelele se văd mult mai extraordinar, mult mai bine, mult mai frumos decât la oraș. Veneam vara timp de o lună aici, în copilărie„, a povestit Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a rememorat imaginile fabuloase pe care le-a văzut din spațiu, dar și cum i s-a schimbat viața după zborul istoric.

Sunt superbe imaginile Pământului văzute din cosmos. Poți să vezi lucruri pe care niciodată n-ai cum să le vezi de aici de pe Pământ sau nici chiar de la înălțimea unui avion. Viața mea s-a schimbat radical după ce am zburat în cosmos. Dintr-un inginer de aviație care mergea la fabrică în fiecare zi, care făcea fișe tehnologice pentru prototipuri la fabrica de avioane Ghimbav, dintr-o dată am devenit cosmonautul României, am devenit persoană publică„, a spus cosmonautul.

Dumitru Prunariu a fost însoțit în timpul vizitei din satul Groși și de către Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, care a anunțat că, în viitor, turiștii vor putea admira stelele chiar din grădina cosmonautului. Asta pentru că se dorește realizarea unui observator astronomic, dar și a unui muzeu dedicat cosmonautului.

Timișul se va îmbogăți cu un nou punct de atracție pe harta turistică. Am discutat astăzi cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spațiu, despre posibilitatea preluării de către CJ Timiș a casei din comuna timișeană Margina, satul Groși, în care acesta a copilărit. Ne dorim să realizăm acolo un punct muzeal și, de ce nu, gândind pe termen lung, o tabără pentru copiii interesați de astronomie și chiar un observator astronomic. Momentan, ne aflăm în punctul în care analizăm cea mai potrivită metodă de a pune în practică acest deziderat. Beneficiind de deschidere din partea dlui Prunariu, am siguranța că vom ajunge la o concluzie care să fie un câștig pentru județul nostru„, a precizat Alexandru Proteasa.

Dumitru Prunariu a petrecut 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spațiul cosmic, în zborul de acum 40 de ani, realizat în perioada 14 – 22 mai 1981. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei sovietice Soyuz-40 şi a staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu