În satul din Timiș în care a copilărit Dumitru Prunariu va fi realizat un observator astronomic

Dumitru Prunariu se numără printre românii cu care ne putem mândri. Asta pentru că este singurul român care a zburat vreodată în spațiu. În aceste zile se împlinesc 40 de ani de la acest moment istoric, iar Dumitru Prunariu a ales să îl marcheze participând la o serie de evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara.

De asemenea, astăzi, Dumitru Prunariu a realizat și o vizită în satul în care a copilărit, Groși, care aparține de comuna timișeană Margina, unde a fost așteptat cu preparate tradiționale de către inițiatorii proiectului „Mic Dejun la Margina”. În curtea casei părintești, cosmonautul a povestit cum a visat încă de mic la stele, iar satul Groși, aflat departe de luminile orașului, printre dealuri, a fost locul ideal pentru a admira frumusețea cerului, mai ales pe timpul nopții.

La Groși poți să visezi mai mult la cer și la cosmos decât o poți face în oricare altă parte. Am visat la stele, în general, nu-mi imaginam că voi ajunge eu să zbor în spațiul cosmic. Aici, când se face noapte, este o noapte adâncă și cerul se vede mai strălucitor, stelele se văd mult mai extraordinar, mult mai bine, mult mai frumos decât la oraș. Veneam vara timp de o lună aici, în copilărie„, a povestit Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a rememorat imaginile fabuloase pe care le-a văzut din spațiu, dar și cum i s-a schimbat viața după zborul istoric.

Sunt superbe imaginile Pământului văzute din cosmos. Poți să vezi lucruri pe care niciodată n-ai cum să le vezi de aici de pe Pământ sau nici chiar de la înălțimea unui avion. Viața mea s-a schimbat radical după ce am zburat în cosmos. Dintr-un inginer de aviație care mergea la fabrică în fiecare zi, care făcea fișe tehnologice pentru prototipuri la fabrica de avioane Ghimbav, dintr-o dată am devenit cosmonautul României, am devenit persoană publică„, a spus cosmonautul.

Dumitru Prunariu a fost însoțit în timpul vizitei din satul Groși și de către Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, care a anunțat că, în viitor, turiștii vor putea admira stelele chiar din grădina cosmonautului. Asta pentru că se dorește realizarea unui observator astronomic, dar și a unui muzeu dedicat cosmonautului.

Timișul se va îmbogăți cu un nou punct de atracție pe harta turistică. Am discutat astăzi cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spațiu, despre posibilitatea preluării de către CJ Timiș a casei din comuna timișeană Margina, satul Groși, în care acesta a copilărit. Ne dorim să realizăm acolo un punct muzeal și, de ce nu, gândind pe termen lung, o tabără pentru copiii interesați de astronomie și chiar un observator astronomic. Momentan, ne aflăm în punctul în care analizăm cea mai potrivită metodă de a pune în practică acest deziderat. Beneficiind de deschidere din partea dlui Prunariu, am siguranța că vom ajunge la o concluzie care să fie un câștig pentru județul nostru„, a precizat Alexandru Proteasa.

Dumitru Prunariu a petrecut 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spațiul cosmic, în zborul de acum 40 de ani, realizat în perioada 14 – 22 mai 1981. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei sovietice Soyuz-40 şi a staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *