Biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va fi restaurată

Scris de Adriana Mit

Muzeul Satului Bănățean anunță că biserica de lemn din incinta instituției, care a fost cuprinsă de un incendiu puternic în această săptămână, poate fi restaurată.

Pentru început, se va interveni cu scopul protejării a ce a mai rămas din lăcașul de cult.

După stingerea incendiului și după consumarea tragicului eveniment am constatat cu durere următoarele: acoperișul a fost distrus de foc și s-a prăbușit în interiorul navei bisericii, turla bisericii a fost aproape în totalitate distrusă de foc, păstrându-se martori ai scândurilor și trei stâlpi de susținere, pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior, păstrând aparent structura intactă, podeaua pare în bună parte conservată, dar o apreciere definitivă se poate face doar după îndepărtarea stratului de arsură provenit de la acoperiș. Din fericire, de la ultima restaurare a acoperișului pictura originală a bolții de lemn a bisericii și mare parte din inventarul original al interiorului au fost conservate în vederea restaurării și nu se aflau în incinta bisericii, ele păstrându-se în depozitele muzeului și astfel ne oferă azi șansa de a restaura obiectivul muzeal în pofida tragicului eveniment”, a informat Muzeul Satului Bănățean.

Potrivit reprezentanților instituției, au fost finalizate cercetările privind flăcările care au distrus cel mai important obiectiv al Muzeului Satului din Timișoara. Conform specialiștilor ISU Banat focul a fost generat de supraîncălzirea unui cablu de electricitate.

Cu toate acestea restaurarea monumentului este posibilă datorită diligenței și devotamentului echipei de intervenție ISU Banat al județului Timiș care a reușit să stingă incendiul într-un timp record și cărora le mulțumim pe această cale, fără intervenția lor biserica de la Topla ar fi fost pierdută pentru totdeauna. Primele măsuri cu privire la restaurarea obiectivului muzeal vor limita accesul publicului la locul tragicului accident, acolo vor avea acces doar echipe autorizate care vor trece la identificarea și marcarea tuturor pieselor ce sunt destinate restaurării în paralel cu protejarea sitului față de intemperii și de alți factori distrugători. Abia după încheierea acestor două faze vom trece la inițierea procesului de restaurare propriu-zisă a monumentului care va readuce publicului obiectivul muzeal spre vizitare”, a transmis Muzeul Satului Bănățean.

Biserica cu hramul „ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Topla a fost ridicată în anul 1746 la Remetea Luncă şi apoi donată în 1807, credincioşilor din satul Topla, conform unei însemnări de pe o evanghelie păstrată în biserică. Obiectivul a fost adus pe tăvălugi, tras de 24 perechi de boi, reaşezat şi consolidat apoi cu ajutorul credincioşilor. În anul 1987, biserica a fost demolată din satul Topla şi adusă la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde, în perioada 1994 – 1996, s-au desfăşurat lucrările de montare.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu