Eroii Revoluției, omagiați și în acest an la Timișoara

Scris de Adriana Mit

Se împlinesc 31 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, care a izbucnit la Timișoara. Primăria Timișoara a pregătit și în acest an un program amplu pentru a marca evenimentele petrecute acum 31 de ani, care va fi organizat sub deviza ”Demnitate, democrație, determinare”.

Programul începe în data de 16 decembrie, la ora 11.30, cu ședința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara, la Sala Capitol, fără accesul publicului. În aceeași zi, de la ora 12.00, are loc deschiderea expoziției de artă ,,Remember 89: Momente, Oameni, Fapte – 31 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 la Timișoara”, iar de la 13.00, lansarea cărții “1989 pe înțelesul tuturor”, autor Adrian Kali, ambele la Centrul Multifuncțional Bastion, fără accesul publicului. Tot în data de 16 decembrie, la ora 18.00, va fi organizat un moment de reculegere și aprindere a “Candelelor Nemuririi” în Piața Victoriei, iar de la ora 23.45 se va desfășura liturghia la Biserica Martirilor.

Ziua de 17 decembrie este una de doliu la Timișoara. Dimineața, de la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană are loc slujba de pomenire a eroilor martiri, iar apoi vor fi depuse coroane la Monumentul Crucificării, aflat în Piața Victoriei. De la ora 14:00, în Cimitirul Eroilor, se va desfășura slujba de pomenire a eroilor martiri, vor fi depuse coroane și are loc un parastas.

În data de 18 decembrie, la ora 18.00, vor fi depuse candele pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În data de 20 decembrie, la ora 12.00, va fi declanșată sirena pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism. În aceeași zi, de la ora 15.00, are loc deschiderea expoziției “31 de ani de la Revoluția Română”, iar la ora 17.00 este lansat blogul “Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate ”Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, “Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin. Evenimentele se vor desfășura la Bastionul Theresia, corpul D, fără accesul publicului.

De asemenea, în data de 21 decembrie, la ora 13.00, se va desfășura o expoziție simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989, carte – album “Întâlnirea cu îngerul”, la Bastionul Theresia, corpul D, iar în data de 22 decembrie, vor fi pomeniți eroii martiri ai Revoluției Române în toate bisericile din Episcopia Timișoarei.

Totodată, evenimente din timpul Revoluției vor fi reconstituite în pliante distribuite prin Info Centru.

Programul este organizat de asociațiile de revoluționari, în colaborare cu Primăria Timișoara.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu