Peștera Bolii, sala de dans din inima muntelui FOTO

Scris de Adriana Mit

Persoanele din vestul țării care doresc să evadeze în natură sunt așteptate să viziteze Peștera Bolii, aflată în județul Hunedoara. Grota este situată în Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, ce include cea mai mare parte a carstului din Masivul Șureanu.

Potrivit Ministerului Mediului, dintre cele aproximativ 400 de peșteri și avene aflate în arealul parcului, Peștera Bolii este singura accesibilă publicului, aceasta putând fi vizitată în orice anotimp.

Peștera Bolii este una din puținele peșteri din țară unde se poate observa străpungerea obstacolului calcaros de o apă curgătoare, putând fi parcursă de orice turist de la intrare (insurgență) și până la ieșire (resurgență). Săpată în calcarele jurasice ale Dealului Bolii de pârâul Jupâneasa, peștera, sub forma unui tunel, se află la o altitudine de 720 de metri. Deschiderea peșterii la intrare are înălțimea de 10 metri și lărgimea maximă de 20 de metri. Dezvoltarea actuală (lungimea tuturor galeriilor) este de peste 1.400 m. Peștera se află în partea de nord a municipiului Petroșani, la 6 km de acesta, pe DN66, ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului”, a informat Ministerul Mediului.

Numele peșterii provine de la familia Bolia. Aceasta apare menționată pentru prima dată în anul 1404, într-un act de donație al regelui Sigismund de Luxemburg (1387 – 1437) prin care voievodul Bolia din Zarand primea proprietăți de pământ și păduri în zonă. Mai târziu, într-o cronică romantică din secolul al XVIII-lea, în perioada domniei voievodului Transilvaniei Mihail Apafi (1661-1690), se descrie o scenă de luptă la „Csetatye Bolii”, între o bandă de tătari ce înconjurase zona și un grup de luptători în uniformă adăpostiți în peșteră.

Peștera Bolii a făcut obiectul numeroaselor cercetări arheologice de-a lungul timpului, fiind descoperite aici mărturii asupra vieții omenești din aceste locuri, din epocile preistorică, geto-dacică, romană și slavo-română.

Beneficiind de interiorul spațios, asociat orizontalității, slabei ramificații a peșterii și accesibilității deosebite, în vecinătatea ei sau în interior, pe cea mai mare terasă supranumită la începuturi „sala de concert și dans”, în perioada interbelică, începând cu anul 1920, au fost organizate manifestări culturale prilejuite de sărbători religioase, nedei sau evenimente ale asociațiilor profesionale, în special cele ale minerilor”, a transmis Ministerul Mediului.

Biletul de intrare în Peștera Bolii costă 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru pensionari și studenți și 2,5 lei pentru elevi.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu