Poiana care pare ruptă din rai: milioane de ghiocei regali au înflorit într-un loc din vestul țării FOTO/VIDEO

Scris de Adriana Mit

Cea mai frumoasă poiană din România se află în vestul țării. În această perioadă, pe Platoul Vârtoapelor, un loc din județul Hunedoara ascuns în inima munților, pot fi admirați milioane de ghiocei.

Gingașii vestitori ai primăverii au colorat pădurea pe o suprafață impresionantă. Efectiv, turiștii care ajung aici văd doar alb și verde în fața ochilor, după ce printre frunzele uscate au răsărit numeroși ghiocei, unul lângă altul, odată cu încălzirea vremii.

Acești ghiocei nu sunt dintre cei obișnuiți, ci sunt sălbatici, cunoscuți în popor ca fiind ghiocei regali. De altfel, dumbrava minunată se află în apropierea unui loc încărcat de istorie. Este vorba de Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei.

Pentru a ajunge în poiana cu ghiocei, turiștii trebuie să știe că au de parcurs pe jos un traseu de aproximativ o oră și jumătate, pe un deal. Concret, Platoul Vârtoapelor se află în Munții Șureanu, în Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, zona fiind situată pe raza comunei Orăștioara de Sus.

De menționat este faptul că nu există niciun indicator spre poiana cu ghiocei. Astfel, turiștii trebuie să-și lase mașinile la bifurcația cu un drum forestier aflat pe partea stângă a șoselei, iar de acolo să pornească pe jos pe acesta. Însă traseul nu are o dificultate mare, putând fi parcurs de turiști de toate vârstele. Mai mult, de pe drumul forestier, vizitatorii au parte de priveliști superbe asupra munților din jur, care încă sunt acoperiți cu zăpadă.

Poiana cu ghiocei este ascunsă într-o pădure, iar turiștii își dau seama că sunt aproape de locul căutat după mirosul de… usturoi. Mai precis, printre milioanele de ghiocei se găsește și foarte multă leurdă, cunoscută și sub denumirea de usturoi sălbatic.

Despre frumusețea Platoului Vârtoapelor au auzit turiști din întreaga țară, care au început să ia cu asalt zona în căutarea ghioceilor regali. Atenție, însă! Ghioceii sunt strict protejați de lege, astfel că nu aveți voie să-i rupeți. De altfel, cei de la jandarmeria montană se află și ei în poiana cu ghiocei, în această perioadă, pentru a fi siguri că oamenii nu pleacă acasă cu buchete de flori.

În cazul în care nu aveți cu ce să ajungeți sau nu știți cum pe Platoul Vârtoapelor,  Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează frecvent excursii din Timișoara și din Arad.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu