Veszprem, unul dintre cele mai vechi orașe din Ungaria, a deschis oficial anul Capitalei Culturale Europene cu un show spectaculos FOTO

Veszprem, unul dintre cele mai vechi orașe din Ungaria, a deschis oficial anul Capitalei Culturale Europene cu show-uri spectaculoase FOTO

Scris de Adriana Mit

Pe lângă Timișoara, în acest an mai dețin titlul de Capitală Culturală Europeană și orașele Veszprem, din Ungaria, și Elefsina, din Grecia. În ceea ce privește orașul Veszprem, unul dintre cele mai vechi din Ungaria, acesta a câștigat titlul alături de regiunea Bakony – Balaton. Asta având în vedere faptul că orașul se află foarte aproape de lacul Balaton, cel mai mare din Europa Centrală, fiind considerat „marea” vecinilor unguri.

Cei din Veszprem au luat decizia de a deschide oficial anul Capitalei Europene a Culturii în acest weekend, între 21 și 22 ianuarie, odată cu aniversarea a 200 de ani de la nașterea Imnului Național Maghiar și Ziua Culturii Maghiare. Astfel, turiștii au fost așteptați sâmbătă seara, cu un show de deschidere de-a dreptul spectaculos în centrul orașului.

Mai precis, de la ora 20.00, a fost programat un spectacol de videomapping desfășurat în centrul vechi din Veszprem, în timpul căruia a fost povestită, prin dans și muzică, istoria locului. Deși temperatura a fost cu minus și a nins mărunt, sute de turiști au admirat show-ul de deschidere pregătit. Au urmat apoi concerte susținute simultan în mai multe zone ale orașului, iar printre cei prezenți s-a numărat și DJ-ul român K-Lu.

Veszprem este un orășel micuț, cu străzi înguste, care are aproape 60.000 de locuitori. Se află la o distanță de doar 15 kilometri de Lacul Balaton și 110 kilometri față de Budapesta. La fel ca Timișoara, deși a intrat deja în anul Capitalei Europene a Culturii, turiștii care se plimbă prin oraș pot vedea nu puține imobile aflate în șantier, cu schelele puse. De altfel, orașul impresionează prin numărul uriaș de imobile istorice, iar printre cele mai importante atracții turistice se numără Castelul Veszprem, în care se găsesc o mulțime de muzee, galerii, palate și biserici. La poarta castelului se află și Turnul Focului, un important punct de belvedere.

Cu toate că are ce oferi turiștilor, prea puțini aleg să viziteze orașul. Astfel, majoritatea vin să se relaxeze pe malul Lacului Balaton, în sezonul cald. Cei care se ocupă de implementarea programului Veszprem 2023 și-au propus, printre altele, să atragă cât mai mulți turiști spre acest oraș, și nu numai, pe parcursul întregului an, fiind pregătite o mulțime de evenimente.

Veszprem este renumit pentru diversitatea muzicală din regiune, astfel că a fost numit Orașul Muzicii UNESCO. Așadar, pentru a scoate în evidență acest lucru, în fiecare lună va fi organizat câte un festival muzical: blues, muzică corală, muzică populară, clasică, jazz sau muzică de stradă. În total, titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 este deținut de Veszprem alături de alte 116 orașe și sate din regiunea Bakony – Balaton, dornice să scoată în evidență obiceiurile și tradițiile locale.

Veszprem este și un oraș care trăiește prin industrie, însă, la fel ca în România, o parte din fabrici au fost închise. Printre acestea se numără și o fostă termocentrală pe bază de lignit, care și-a închis porțile după căderea comunismului. Aici va fi organizat în acest an un festival de lumină și muzică electronică și experimentală. De asemenea, un fost orfelinat din oraș va fi reabilitat și transformat în centru de cultură și agrement.

Vrem să atragem turiști în regiune și în afara sezonului cald, astfel că pregătim evenimente care se vor desfășura pe tot parcursul anului”, a afirmat Friderika Mike, din partea asociației care se ocupă de Veszprem – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Nu ne-am setat ținte numerice cu privire la turiști, ci ne dorim să scoatem în evidență frumusețea acestei regiuni, să o poziționăm cât mai bine în Europa. Foarte mulți turiști vin la Budapesta, dar puțini știu că la o distanță de doar o oră se află regiunea Balaton”, a declarat Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării.

În total, în acest an, cei din Veszprem au pregătit nu mai puțin de 3.000 de evenimente. Programul Veszprem – Capitală Europeană a Culturii 2023 are un buget de aproximativ 200 milioane de euro. La evenimentul oficial de deschidere din Ungaria au participat și reprezentanți ai Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Orașul de pe Bega a pregătit spectacolul oficial de deschidere în weekendul 17 – 19 februarie.

Bugetul proiectului din Veszprem este de aproximativ 200 milioane euro (cam de trei ori cât al Timișoarei), din care aproximativ 180 milioane vin de la Guvern li restul de la cele 116 autorități locale din regiunea Balaton implicate și ele în proiect. Mare parte din sume merg către infrastructură, multe din obiective aflându-se în amenajare. Cunoscând mare parte din operatorii culturali din Programul Timișoara 2023, am încredere că și noi putem realiza lucruri deosebite în acest an și că împreună putem valorifica această șansă deosebită pe care Timișoara o are: Capitală Europeană a Culturii 2023”, a afirmat Ovidiu Megan, directorul Asociației TM2023.

Detalii suplimentare despre Veszprem 2023 se găsesc AICI!

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu