O tradiție veche de sute de ani încă se mai păstrează în unele sate din Țara Hațegului, în Ajun de Crăciun. Este vorba de Pițării, o sărbătoare transmisă din generație în generație, în care localnicii devin Moș Crăciun pentru copiii din sat.
Practic, în fiecare dimineață din Ajunul Crăciunului, prichindeii din sat pornesc pe ulițele satului, după ce au primit binecuvântarea preotului, fiind „înarmați” neapărat cu traiste tradiționale. Astfel, micuți de toate vârstele trec pe la poarta fiecărui localnic, strigând „Rodii, rodii, dați bomboane la copii„, de la care primesc dulciuri sau fructe.
Prin urmare, la finalul călătoriei prin sat, micuții ajung acasă cu traista plină cu bunătăți, de care se vor bucura în toate zilele de Crăciun.
De această tradiție profită și oamenii mai sărmani din sat, pentru care, uneori, dulciurile primite în Pițărăi reprezintă singurul cadou primit de Crăciun.
O astfel de tradiție se păstrează în satul Galați, din județul Hunedoara, dar și în alte localități aflate pe Valea Streiului.