Turiștii vor putea admira Timișoara dintr-o… pepinieră amplasată în Piața Victoriei FOTO

Scris de Adriana Mit

O instalație inedită va fi amplasată în centrul orașului, fiind inaugurată în timpul evenimentului de deschidere al Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Este vorba de o pepinieră uriașă, care va fi deschisă pentru public, fiind utilizată și ca punct de belvedere, pentru ca turiștii să admire Timișoara de la înălțime. Pepiniera va fi instalată în Piața Victoriei, chiar lângă Opera Română.

Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1306 plants for Timișoara)” – o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă , ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale”, a informat Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, inițiatorii proiectului.

Potrivit organizatorilor, proiectul are o componentă naturală și una comunitară, pentru că implică inclusiv producători locali.

Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului”, a explicat Ordinul Arhitecților Timiș.

Vă amintim faptul că Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 se deschide oficial în weekendul 17 – 19 februarie, în tot orașul urmând a fi organizate peste 50 de evenimente.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu