Stații de tramvai ca-n Occident la Timișoara, cu Wi-Fi public

Scris de Adriana Mit

Timișorenii care se vor deplasa, în viitorul apropiat, cu tramvaiul 1 vor știi exact cum circulă mijloacele de transport în comun din oraș, pentru a-și putea planifica mai ușor călătoria. Mai mult, în timpul cât așteaptă în stație, vor avea acces la Wi-Fi public, dar și posibilitatea de a încărca telefoanele mobile.

Primăria Timișoara intenționează să modernizeze toate cele 34 de stații de tramvai de pe linia 1, care leagă Gara de Nord de Stația Meteo și retur. Asta în contextul în care pe această linie vor circula și noile tramvaie de mari dimensiuni realizate în Turcia.

Astfel, instituția a lansat o licitație publică pentru achiziția serviciilor de proiectare în vederea modernizării acestor stații de tramvai. O singură firmă și-a depus oferta, care se află în evaluare, începând de joi.

34 de stații de tramvai, adică un sfert din cele existente în Timișoara, vor fi modernizate după un concept nou. Cei care călătoresc pe linia 1 de tramvai vor beneficia în viitor de acces facil, condiții civilizate de așteptare și informații la dispoziție pentru a-și planifica deplasarea și cu alte mijloace de transport. Stațiile vor fi la nivelul tramvaielor noi și vor avea o lungime suficient de mare pentru a le acomoda. Punem accent pe accesibilitate pentru ca persoanele cu mobilitate redusă să poată păși direct în tramvai și am prevăzute în proiect și pavaje tactilo-vizuale pentru navigare”, a declarat Ruben Lațcău.

Stațiile vor fi dotate cu sistem de supraveghere video și sistem de afișaj și informare (monitoare LCD), vizibil pe ambele fețe ale panoului de afișaj, cu informații privind timpul de sosire în stație al următorului vehicul și alte date importante privind traficul. Acesta va fi adaptat nevoilor persoanelor cu deficiențe vizuale și auditive. Vor fi amplasate sisteme de informare pentru călători, de unde aceștia pot afla traseele mijloacelor de transport (inclusiv disponibilitatea bicicletelor în stații) și vor avea posibilitatea ca validarea călătoriei să o poată face și în stație. Stațiile vor avea panouri voltaice pentru generarea de energie, va exista opțiunea de încărcare a telefoanelor mobile, acces la Wi-Fi public și un sistem modern de achiziționare a biletelor.

Durata pentru elaborarea documentației și proiectării este de opt luni, iar valoarea estimată a contractului este de 250.000 de lei, cu TVA inclus.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu