REPORTAJ Banatul altfel! Călătorie în timp pe cea mai spectaculoasă cale ferată montană din România FOTO

Scris de Adriana Mit

În Banatul Montan puteți avea parte de o călătorie în timp și să pășiți într-o lume parcă desprinsă din povești, indiferent de anotimp. Tot ce trebuie să faceți este să vă deplasați în județul Caraș-Severin și să vă plimbați cu trenul pe calea ferată Oravița – Anina. Mai este numită și „Semeringul Bănățean” pentru că este la fel de spectaculoasă ca și calea ferată „Semmering” din Austria.

Plecarea pe cea mai spectaculoasă cale ferată montană din România se realizează din gara Oravița. Orașul are o frumusețe aparte și o istorie bogată. De altfel, Oravița este denumit adesea și orașul premierilor. Și pe bună dreptate, având în vedere faptul că orașul se laudă cu cinci premiere naționale: prima cale ferată montană, primul teatru din România, „Mihai Eminescu”, aflat în reabilitare cu bani europeni, prima farmacie montanistă, prima monetărie cu instalații moderne pentru bătut bani și prima fabrică de bere.

În gara din Oravița iese în evidență singurul tren, colorat în verde și cu o dungă galbenă în dreptul geamurilor. În aceleași culori este vopsită și locomotiva. Este trenul turistic care leagă Oravița de Anina, care circulă pe calea ferată săpată în munți dintre cele două localități. Locomotiva este una diesel-electrică românească, construită special pentru linia ferată Oravița – Anina, iar cele două vagoane sunt necompartimentate, cu bănci din lemn, fiind realizate în anul 1914.

Din momentul în care pășești în vagon, începi să simți un miros de lemn ars, care te duce cu gândul la copilărie. Vine de la cuptorul instalat în mijlocul vagonului, în care un bărbat bagă de zor lemne, pentru a încălzi spațiul în care vor sta pasagerii timp de două ore. Călătorii, majoritatea aflați la prima „aventură” pe această cale ferată, sunt curioși să admire pe geam frumusețile naturii. „După ce trenul oprește în cea de-a treia stație, începe peisajul spectaculos”, le spune „nașul” turiștilor.

Astfel, conductorul nu doar că verifică biletele, dar și are rolul de ghid turistic pentru călători. „După cea de-a treia stație, puteți liniștiți să mergeți la capătul trenului, pentru că de acolo se vede cel mai frumos”, spune acesta. Pentru că din tren nu ai de unde să îți cumperi de mâncare, așa cum era de așteptat, pe unii călători îi ia foamea, după două ore de călătorie. Așadar, tot „nașul” este cel care le oferă pasagerilor cele mai bune sfaturi pentru a servi o pizza delicioasă la Alina sau ce mai pot vizita în oraș. Asta având în vedere faptul că trenul staționează aproximativ o oră și jumătate în gara din Anina, plecarea spre Oravița fiind la ora 14.40.

În această perioadă, Banatul Montan este acoperit în zăpadă, iar Munții Aninei, prin care circulă trenul Oravița – Anina, au un farmec aparte. Printre copacii și piscurile albe, trenul care circulă pe calea ferată este singura pată de culoare care poate fi zărită.  Astfel, călătorii au posibilitatea de a realiza fotografii superbe.

Calea ferată Oravița – Anina este cea mai veche cale ferată montană din România, fiind inaugurată la data de 15 decembrie 1863. Linia ferată are o lungime de 34 de kilometri, fiind construite în total zece viaducte cu o lungime totala de 843 metri, tuneluri într-o lungime totală de 2.084 metri și străpungeri de dealuri pe o lungime totală de 21.171 metri.

Impresionant este faptul că a fost nevoie să se facă străpungeri și tăieturi în deal pe o distanţă de 21 kilometri şi numai pe aproximativ zece kilometri trenul are o linie ferată normală. Tunelele au fost săpate cu dalta și târnăcopul, dinamita nefiind inventată încă. Calea ferată Oravița – Anina este unică în România, precum și în sud-estul Europei.

Potrivit Trainspotting Oravița, trenul pe acest traseu circulă în fiecare zi, cu plecare din Oravița la 11.15, iar din Anina la 14.40. Durata unei călătorii este de două ore. Prețul unui bilet întreg este de 14 lei/sens, elevii beneficiază de 100% reducere, iar studenții de 50%. Copiii sub cinci ani circulă gratuit, iar cei între 5 și 10 ani plătesc 9 lei. Tot 9 lei trebuie să scoată din buzunar și pensionarii. Biletele pot fi achiziționate de la orice casă de bilete/agenție de voiaj CFR din țară, sau online de pe site-ul www.cfrcalatori.ro

În cazul în care nu aveți cu ce să ajungeți la Oravița, pentru a vă plimba cu trenul pe „Semeringul Bănățean”, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează excursii frecvent din Timișoara și din Arad.

 

Alte articole din zona de vest

1 comentarii

Laura Nerau 4 februarie 2022 - 23:06

Felicitari si multumim pentru tot ceea ce transmiți atât ca informații cât si ca emotii.

Răspuns

Scrie un comentariu