Șoimoș și Șiria, două cetăți din vestul țării de unde aveți parte de priveliști de vis

Scris de Adriana Mit

În cazul în care doriți să evadați pentru câteva ore în natură, dar și să faceți un pic de mișcare, vă recomandăm să vizitați cetățile Șoimoș și Șiria, din județul Arad.

În județul Arad puteți descoperi trei cetăți medievale. Este vorba de Șoimoș, Șiria și Dezna, despre care se spune că ar fi fost construite de trei surori. Două dintre acestea, Șoimoș și Șiria, se găsesc la o distanță de mai puțin de 100 de kilometri de Timișoara, iar turiștii care ajung să le viziteze au parte de priveliști fabuloase de la înălțime.

Dacă ne referim la cetatea Șoimoș, aceasta se găsește pe malul drept al Mureșului, vizavi de orașul Lipova, pe dealul Cioaca Tăutului, fiind construită în secolul al XIII-lea de către o familie nobiliară. Șoimoș este cea mai bine păstrată dintre cele trei cetăți medievale și se pare că numele i se trage de la pasiunea castelanilor de a crește șoimi de vânătoare.

În prezent, cetatea figurează pe lista monumentelor istorice și se află în administrarea Consiliului Județean Arad. Vizitarea ruinelor se face liber, fără orar și taxă de vizitare. Din cetate se deschide o privește minunată către defileul Mureșului, dar și spre câmpia Aradului.

Dacă ajungeți la cetatea Șoimoș, vă recomandăm să vizitați și Mănăstirea Maria Radna, aflată în orașul Lipova, care are o vechime de peste 700 de ani. Biserica este impunătoare, de o frumusețe rară.

În ceea ce privește cetatea Șiria, aceasta a fost construită în stil romantic și datează tot din secolul al XIII-lea. Se află pe Dealul Cetății, la o înălțime de 496 de metri și este monument istoric. Cetatea este vizitată de numeroși turiști, mai ales după ce, în urmă cu câțiva ani, un drum până în vârful dealului a fost asfaltat.

Interesant este și faptul că de pe dealul pe care se află cetatea Șiria se realizează salturi cu parapanta.

Dacă tot ajungeți în această zonă înconjurată de păduri, vă recomandăm să vizitați și mănăstirea Feredeu, aflată în comuna Șiria, pe un deal, în mijlocul naturii, de unde puteți bea și apă de izvor.

În cazul în care nu aveți cu ce să ajungeți la cele două cetăți medievale din județul Arad, Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează excursii frecvent din Timișoara și din Arad.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu