Cheile Vălișoarei, ținutul de calcar care ascunde peisaje pitorești minunate FOTO

Scris de Adriana Mit

În cazul în care ajungeți la Rimetea, localitatea din județul Alba renumită pentru casele de culoare albă, vă recomandăm să faceți o oprire și pe Cheile Vălișoarei, aflate în apropiere.

Deși sunt prea puțin cunoscute pentru iubitorii de drumeții, aceste chei ascund peisaje pitorești de-a dreptul spectaculoase. Cheile Vălișoarei mai sunt numite Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, rezervația naturală fiind declarată arie protejată încă din anul 2000. Pentru o plimbare scurtă, de cel mult două ore, o variantă ar fi să luați la pas versantul drept al cheilor, pe care se află mai multe puncte de belvedere asupra văii și spre Templul Cavalerilor. Așadar, pe traseu atingeți și două vârfuri care oferă priveliști minunate, Vârful Bogza Mică și Vârful Bogza Mare.

Cheile Vălișoarei este o rezervație naturală complexă, de interes național, pe versanții cheilor fiind întâlnite o serie de plante rare. Rezervația este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, județul Alba, la 14 kilometri nord-vest de municipiul Aiud. Cheile Vălișoarei sunt străbătute de pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureșului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Sculptate în calcare, cheile au o lățime de 25 – 150 metri și o înălțime de 100 – 150 metri și sunt dominate pe dreapta de Vârful Bogza (814 metri), iar pe stânga de Pleașa Cornilor (860 metri) și Vârful Rachiș (775 metri). În pereții cheilor, pe ambii versanți se găsesc peșteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolți, arcade. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Vegetația este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus. Puteți admira garofița albă de stâncă, colilia sau feriguța, specii rare și protejate de lege. Vegetația lemnoasă este reprezentată de tufișuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun și carpen, păduri de fag.

În cadrul rezervației, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roșu.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu