Se caută voluntari pentru a interveni de urgență la ruinele unei frumoase biserici din localitatea timișeană Ofsenița

Scris de Adriana Mit

O nouă intervenție de urgență va avea loc în Timiș cu scopul de a fi salvat un important obiectiv turistic din județul nostru. De data aceasta, în cadrul proiectului Ambulanța pentru Monumente Banat, este nevoie de voluntari pentru a salva ruinele unei frumoase biserici. Este vorba de lăcașul de cult vechi al satului Ofsenița, aflat în comuna Banloc.

A avea grijă de patrimoniu nu înseamnă doar conservarea câtorva lucruri din trecut, asemenea unui joc – înseamnă un ochi priceput și o intervenție inspirată. Astfel, în așteptarea unor vremuri mai bune, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin” din Ofsenița, comuna Banloc, va primi o nouă șansă la viață. Biserica veche a satului, sau „biserica fără turn” – cum o denumesc localnicii, este una din cele mai încercate lăcașuri de cult din Banat. Cu o istorie care a cunoscut „comportamente” variabile, dar cumva… explicabile, începând de la o edificare nobilă finanțată de familia Karátsonyi în anul 1882, până la vandalizare și profanare, supraviețuind unui cutremur și unui plan de demolare emis în 2011, biserica s-a încăpățânat să rămână în picioare. În prezent, putem observa o tăcere constantă în sat, o liniște apăsătoare și oarecum îngrijorătoare. De biserica romano-catolică nu a mai avut nimeni grijă”, a transmis Ambulanța pentru Monumente Banat.

Astfel, inițiatorii proiectului au anunțat, pe Facebook, că și-au propus să intervină în regim de urgență cu scopul de a pune în siguranță biserica aflată în stare avansată de degradare. Concret, cu sprijinul voluntarilor, se va interveni asupra celor mai periclitate zone din clădirea bisericii: turnul, balconul de deasupra pronaosului, absida altarului și zidurile lăcașului de cult.

Potrivit Ambulanței pentru Monumente Banat, punerea în siguranță va consta în construirea unei învelitori temporare pe structură de lemn care să protejeze turnul și balconul de intemperii și de iarna care se apropie până la restaurarea propriu-zisă. De asemenea, se va realiza și o închidere de tablă la timpanul altarului și un șorț de tablă pe partea superioară a zidurilor longitudinale.

Ambulanța pentru Monumente Banat, așadar, face apel la voluntari pentru a salva această frumoasă biserică aflată în stare de ruină. Cu sprijinul Asociației „Semper Agape” și a Primăriei Banloc, vom asigura cazarea și masa participanților. Cei interesați să participe, să-și aducă încălțăminte și haine de lucru, sac de dormit, lanternă și alte lucruri personale. Cei interesați să participe la această intervenție sunt rugați să-și confirme prezența la următoarea adresă de e-mail: ambulantamonumentebanat@gmail.com sau cu un SMS la următoarele numere de telefon: arh. Daiana Maciulschi: 0756 306 007, arh. Mădălina Nica: 0732 156 597”, a informat Ambulanța pentru Monumente Banat.

Intervenția la ruinele bisericii vechi din localitatea Ofsenița va avea loc în perioada 26 septembrie – 18 octombrie.

Alte articole din zona de vest

1 comentarii

Biba 14 septembrie 2020 - 18:00

Ce să mai salveze şi de ce ar face-o? Când localnicii au cerut Epicopiei Catolice clădirea, pt a o face biserică ortodoxă, au refuzat. Au zis că din partea lor poate să pice, dar nu o dau. Păi să pice! De ce m-aş duce voluntar să fac ceva fără vreo finalitate, la urma urmei? O clădire care după ce vor pleca voluntarii se va întoarce la ce poate ea să mai facă: să se degradeze în continuare, pt că nu va avea nici credincioşi, nici vizitatori. Va fi o coşmelie care va ocupa terenul în continuare nişte ani, doar ca să aducă aminte că alţii erau stăpânii acolo, că ăsta e de fapt singurul scop din spatele acţiunii de „binefacere”!

Răspuns

Scrie un comentariu