Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș informează că s-au făcut pași concreți cu scopul realizării brandului turistic al Timișului. Astfel, prima etapă din procesul de definire a brandului a fost deja parcursă. În cadrul acestei etape, a fost inițiată o consultare largă, pe baza unui chestionar complex, a tuturor primăriilor din județ.
Potrivit reprezentanților asociației, acolo unde, în urma alegerilor din 27 septembrie s-au schimbat primarii, va fi solicitat un răspuns și din partea noilor edili. Au fost, de asemenea invitați să răspundă chestionarului un număr de 95 stakeholderi din Timiș, cum sunt: unități de învățământ superior cu profil turistic, asociații profesionale, agenții de turism, unități reprezentative de cazare, ONG-uri, instituții de cultură și artă, Asociația Timișoara´2021, instituțiile reprezentative ale cultelor, ARD Vest, Infocentre turistice, etc.
În prezent este în derulare o altă consultare, a celor mai importante agenții de turism românești din toată țara, care operează în domeniul incomingului și a turismului intern.
“Aceste consultări vor întregi tabloul operațiunii de audit (cercetare) de brand, care va furniza, odată încheiat, elementele necesare pașilor următori. Ne-am propus ca până în jurul datei de 25 octombrie să fie finalizate etapa de cercetare și cea de definire a elementelor esențiale ale brandului, urmând ca după aceea să intrăm în faza de creație, pentru definirea elementelor vizuale ale brandului și elaborarea manualului de brand. Ne dorim ca întregul proces să se încheie cel mai târziu până spre finele lunii noiembrie, astfel încât să putem prezenta rezultatele finale cu ocazia zilei de 1 decembrie 2020“, a transmis APDT Timiș.
Reprezentanții asociației au selectat și câteva dintre răspunsurile la întrebările adresate în prima etapă, care întăresc necesitatea demersului de definire a brandului turistic al județului Timiș, care include, așa cum este firesc, și Timișoara. Conform APDT Timiș, până în prezent s-au primit 68 de chestionare, din care 49 de la primării și 19 de la stakeholderi. 55,9% dintre persoanele care au completat chestionarul au vârste de până la 40 de ani.
“La întrebarea: “Care cuvinte vi se par cele mai potrivite, pentru a caracteriza județul Timiș?”, în top 3 se regăsesc: Revoluție, tradiție și art-nouveau. Cei mai mulți consideră că atributul cel mai potrivit pentru a descrie județul Timiș și în concordanță cu imaginea sa este dinamic, iar trăsătura definitorie a timișeanului este multiculturalitatea. Topul personalităților timișene are ca lider autoritar pe Traian Vuia, iar muzica reprezentativă pentru județ este considerată a fi cea populară. Care este starea pe care ar trebui să o resimtă oaspeții noștri atunci când vin în Timiș? Conform celor mai multe păreri este bucuria. În privința unui simbol reprezentativ pentru județ, cele mai multe opțiuni au fost pentru: cetate, Revoluție sau horă“, a informat APDT Timiș.
De asemenea, ca cele mai atrăgătoare produse turistice, pentru turiștii români și străini, au fost propuse următoarele: turism agro-rural, turism cultural, turism gastro-viticol, vizite pentru tradiții și evenimente, circuite turistice, business travel, turism activ și de sănătate și pelerinaj religios. Totodată, cei mai mulți repondenți sunt convinși că tradițiile, cultura și obiceiurile locale, festivalurile și evenimentele fac din Timiș o destinație culturală de top, iar podgoriile, berea, folclorul vibrant și gastronomia sunt principalele noastre atuuri.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a început în luna septembrie a acestui an procesul de realizare a strategiei de brand turistic al județului Timiș în colaborare cu Simons Land SRL, proces care urmează să se încheie la finalul lunii noiembrie.