Angajat la 80 ani. Fostul dascăl care așează cărțile pe rafturile unui magazin din Timișoara

Scris de Adriana Mit

Mircea Belciu, din Timișoara, ne demonstrează că există tinerețe fără bătrânețe. Deși a împlinit 80 de ani, este angajat cu carte de muncă în cadrul unui mare supermarket din oraș. Timp de 57 de ani a predat Istorie și Filosofie elevilor de la școala generală și liceu, iar de doi ani și jumătate așează cărțile pe rafturile magazinului. Mircea Belciu ne povestește că a luat decizia să se angajeze, deși este mulțumit de pensia pe care o primește, pentru că se plictisea acasă.

Eu fac recenziile unor cărți, vin copii și le mai explic ce cărți sunt spre vânzare, așez cărțile frumos pe raft„, ne povestește Mircea Belciu care sunt sarcinile sale zilnice. Timișoreanul spune că a decis să se angajeze după ce un fost elev de-al său, care a ajuns director al supermarketului, i-a făcut această propunere. Astfel, în prezent, Mircea Belciu muncește ca lucrător comercial în cadrul raionului de beletristică. Când are timp, așează și rechizitele pe rafturile aflate lângă raionul pe care este angajat.

Am fost profesor de Istorie și Filosofie. Am două facultăți, una de Istorie-Geografie și una de Istorie-Filosofie. Am predat timp de 57 de ani, și la școala generală, și la liceu, dar mai mult mi-a plăcut la școala generală. Aici lucrez de doi ani și jumătate. Abia au așteptat cei de la magazin să mă angajeze. Lucrez șase ore pe zi, de luni până vineri, am pus condiția ca sâmbăta și duminica să am liber. Înaintea mea au schimbat o grămadă, au venit tineri cu diplome și nu făceau nimic„, ne spune Mircea Belciu, în timp ce observă o agendă pusă greșit de un client, printre pensulele de pictat, pe care o ia pentru a o așeza la locul ei.

Timișoreanul ne-a povestit că a ieșit la pensie la vârsta de 64 de ani, dar a mai continuat să predea până la 73 de ani, ca profesor suplinitor. De altfel, pentru efortul depus, fostul președinte al României Emil Constantinescu l-a decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler.

Am făcut școli în mai multe sate. Mi-a plăcut să predau, de aceea am și profesat atâția ani, mi-au plăcut copiii„, ne explică Mircea Belciu. Se pare că și foștii elevi îl iubesc pe dascălul ajuns la această vârstă frumoasă. În toamna anului trecut, când a împlinit 80 de ani, Mircea Belciu a primit un cadou surpriză din partea unui fost elev, în prezent angajat ca mecanic auto în Munchen. Și anume, o mașină roșie, plus 200 de euro pentru a o înmatricula.

În ceea ce privește locul său de muncă, Mircea Belciu recunoaște că nu este ușor, pentru că „stau mult în picioare și mă doare spatele. Sectorul meu este acesta – beletristică, dar mai așez și rechizitele pe raft. Însă baza sunt cărțile. Cum să nu-mi placă? M-aș plictisi să stau doar acasă, la bloc. În fiecare dimineață vin primul la lucru, la ora 06.00. Nu am un salariu grozav, dar sunt mulțumit„.

Alte articole din zona de vest

1 comentarii

Viorica Bălteanu 16 ianuarie 2021 - 17:22

Splendid! Viață lungă și frumoasă domnului profesor Mircea Belciu.

Răspuns

Scrie un comentariu