Locurile prin care va trece traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara

Scris de Adriana Mit

Este oficial! Traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara va fi realizat cu bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea acestui proiect este estimată la aproape 4,3 milioane de euro, iar potrivit primarului Fritz, este singurul proiect cultural specific al unui municipiu din România admis din start în PNRR.

Dominic Fritz a anunțat că a fost stabilit și itinerariul final al proiectului „TREV89 – Traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara”, agreat în urma discuțiilor dintre reprezentanții primăriei și Csilla Hegedüș, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

La aproape 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Timișoara va avea, în sfârșit, un proiect de memorie istorică colectivă care va schimba modul în care Revoluția anticomunistă din 1989 este reflectată în spațiul public. (…) În elaborarea proiectului un rol esențial îl are implicarea comunității locale: toți cei care sunt interesați în păstrarea vie a memoriei evenimentelor din decembrie 1989 își vor putea aduce contribuția, în cadrul unui ciclu de consultări publice”, a declarat primarul Timișoarei.

În total, nouă locuri din oraș, în care s-a petrecut schimbarea în Decembrie 1989, sunt parte a acestui traseu: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului și Cimitirul Eroilor.

Aceste locuri devin proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se transformă în exemple de bună practică care pun în centrul amenajărilor, timișoreanul și nevoia de spațiu public de calitate. Vom interveni asupra modului în care arată aceste spații – cu locuri de odihnă și relaxare, iluminat public de calitate, în care pietonii, bicicliștii, persoanele cu mobilitate redusă ajung ușor, cu marcaje turistice și informații istorice în mai multe limbi, despre ce s-a întâmplat în aceste locuri în zilele Revoluției. În combinație cu tehnologia AR (Augmented Reality), efectul de documentare și experiența directă a evenimentelor din 1989 în locurile reale de desfășurare devine parte din experiența Timișoara Capitală Culturală, aducând tehnologia în prim plan. Timișorenii și turiștii vor putea să retrăiască revoluția în cadrul ei real, să participe prin mijloace media la atmosfera și zilele revoluției, să conecteze trecutul cu prezentul, văzând imaginile acelor timpuri, auzind șuieratul gloanțelor și scandările mulțimii de timișoreni, retrăind acele momente”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei susține că anul acesta va fi scos la licitație studiul de fezabilitate, urmând ca anul viitor să fie contractate proiectul tehnic și execuția.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu