Horia Colibășanu, foarte aproape de a cuceri al doilea cel mai periculos munte din lume

Scris de Adriana Mit

Horia Colibășanu este foarte aproape de a stabili o nouă premieră. Alpinistul timișorean anunță că în această noapte va încerca să cucerească vârful Kangchenjunga, al doilea cel mai periculos munte din lume.

Horia a ajuns în Tabăra 4 (7600 m.) pe Kangchenjunga, după un nou urcuș obositor, sub un soare dogoritor. Nu e căldura plăcută pe care o știm de la mare. La aproape 8000 de metri, razele soarelui sunt reflectate de fapt de zăpadă, ceea ce face ascensiunea și mai dificilă pentru alpiniști. Horia ne-a transmis imediat după 11 (ora României) prin telefonul-satelit că a ajuns cu bine și că, în noaptea aceasta, băieții vor începe ultima parte a ascensiunii, până la 8586 m.. „Sper să ne auzim dimineață de pe vârf” a mai spus Horia Colibășanu. Horia vă mulțumește pentru toate mesajele voastre de susținere și gândurile bune. Le va recupera pe toate, ca de obicei, la întoarcere. Până atunci însă sperăm să îl ajute acolo sus și să îi dea măcar un strop de energie suplimentară”, scrie pe pagina de Facebook a alpinistului timișorean.

Horia Colibășanu a plecat la data de 5 aprilie în Himalaya, alături de alpiniștii Marius Gane și Peter Hamor.

Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8.586 metri), reprezintă o provocare pentru alpinismul din România, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Horia Colibășanu s-a întors pe Kangchenjunga la zece ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1%. A păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu