Expoziția „Brâncuși” din Timișoara: peste 130.000 de vizitatori și venituri de 1,3 milioane de euro

Scris de Adriana Mit

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” și-a închis porțile la sfârșitul acestei luni.

Evenimentul cultural al anului 2023 în România a atras un număr uriaș de vizitatori. Potrivit Consiliului Județean Timiș, peste 130.000 de persoane au trecut pragul evenimentului cultural de la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Închiderea expoziției a fost marcată, duminică, și prin lansarea unei monede de argint dedicată lui Constantin Brâncuși, în prezența guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Moneda a fost emisă într-un tiraj de 5.000 de exemplare, are pe față portretul marelui artist, iar pe revers clădirea Muzeului Național de Artă din Timișoara. Moneda poate fi achiziționată prin sucursalele BNR din București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța, la prețul de 547,40 lei, începând de marți, 30 ianuarie.

Închidem capitolul Brâncuși, dar ne angajăm să ducem mai departe înțelegerea și aprecierea continuă a artei. Element central al Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, expoziția Brâncuși constituie punctul de plecare pentru Timișoara, Capitală a Artelor Vizuale. În această perioadă, am demonstrat că suntem capabili să găzduim și să organizăm evenimente culturale de anvergură, că suntem deschiși la diversitate și avem resursele necesare pentru a construi o comunitate culturală vibrantă. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă implementarea expoziției-fenomen și, desigur, zecilor de mii de vizitatori, pentru că au făcut parte din această călătorie unică”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Potrivit reprezentanților instituției, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” a atras un număr record de peste 130.000 de vizitatori, inclusiv cei 3.000 de iubitori ai artei care au beneficiat de acces gratuit cu ocazia celor două maratoane culturale, pe 20 decembrie 2023, respectiv 15 ianuarie 2024.

Numărul de vizitatori a fost limitat doar de capacitatea de găzduire a spațiului expozițional, solicitările de bilete depășind cu mult așteptările organizatorilor. Expoziția a fost cel mai important eveniment cultural al programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, care a atras cu siguranță cel mai mare număr de turiști din țară și străinătate, reconfirmând statutul Timișoarei de capitală a artelor vizuale și destinație culturală de excepție, contribuind la dezvoltarea economică locală și promovarea unei imagini pozitive”, a informat CJ Timiș.

Organizarea acestei expoziții a costat 1,2 milioane de euro și a adus venituri de 1,35 milioane de euro, dintre care 900.000 euro din bilete, iar restul din sponsorizări atrase de parteneri.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu