Dramatic! Zeci de copii din Timișoara, ai nimănui după ce părinții au plecat la muncă în străinătate

Scris de Adriana Mit

Situație dramatică la Timișoara. Zeci de copii au rămas ai nimănui după ce părinții au decis să-i lase singuri pentru a pleca la muncă în străinătate, în speranța că le vor putea asigura un trai mai bun.

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara informează că, pe parcursul acestui an școlar, la nivelul unităților de învățământ din oraș au fost identificați 578 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 194 de copii nu aveau domiciliul în Timișoara, ci în județul Timiș și au fost redirecționați către primăriile de domiciliu, iar 22 de copii aveau domiciliul în alte județe.

Astfel, din cei 362 de copii cu domiciliul în Timișoara, în cazul a 46 s-a constatat că nu are cine să aibă grijă de ei, pentru că ambii părinți sau părintele unic susținător au decis să plece la muncă în afara țării. Prin urmare, Direcția de Asistență Socială are sarcina de a se ocupa de desemnarea unei persoane care să se îngrijească de acești copii rămași singuri în România.

Potrivit Legii 272 , în vederea protecţiei copilului cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care este plecat la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială, în vederea delegării autorității părintești. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în faţa instanţei”, a detaliat Direcția de Asistență Socială.

Reprezentanții instituției roagă familiile aflate în această situație să colaboreze cu asistenții sociali ai direcției pentru a se găsi cele mai bune soluții pentru copii. Serviciul de Management de caz pentru Copil și Familie își are sediul pe str. Cornelia Salcianu, nr. 17, tel 0256.202.585, email: protectiacopilului.tm@gmail.com.

La nivelul anului trecut, autoritatea părintească a fost delegată, numindu-se un reprezentant legal pentru un număr de 23 de copii.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu