Clădiri de birouri, hotel și mall la vechiul abator din Timișoara

Scris de Adriana Mit

Fostul abator din Timișoara ar putea fi transformat în hotel și spații comerciale. Ideea le aparține celor de la firma Goldale Real Estate SRL, deținută de omul de afaceri Ion Țiriac, care sunt și proprietarii Abatorului de pe B-dul Eroilor.

Astăzi, pe site-ul Primăriei Timișoara, a fost publicat un anunț privind Planul Urbanistic Zonal „PUZ Abator Proiect imobiliar mixt, B-dul Eroilor de la Tisa, nr. 24„. Din documentațiile postate aflăm că beneficiarul dorește să realizeze un proiect imobiliar mixt care va cuprinde mai multe clădiri de birouri/hotel, clădiri rezidențiale, dar și restaurarea clădirii monument istoric și crearea de spații verzi. De asemenea, va fi amenajată și o parcare subterană.

Se propun locuințe colective în două clădiri cu curte interioară, pentru a crește nivelul de comunitate al vecinătăților nou create. Acestea vor fi adaptate la cerințele unei locuințe în mediul urban central, având un nivel de calitate mediu. Acestea vor fi amplasate în spatele clădirilor monument ale fostului abator, înspre parcul Karlsruhe. Asigurarea de servicii conexe pentru Complexul Studențesc pe de o parte și cartierul din Zona Stadion pe de altă parte, este a doua temă principală a proiectului prezentat. Zona clădirilor istorice ale vechiului abator va fi o zonă comercială și de servicii, cu o piață publică (inexistentă în zonă la ora actuală). Zona de servicii este a treia mare categorie de funcțiuni propusă. Se urmărește crearea de locuri de muncă în proximitatea cartierului de locuințe. Toată această zonă va funcționa împreună, completându-se„, scrie în documentația PUZ-ului.

Conform reprezentanților municipalității, observațiile cu privire la acest PUZ pot fi transmise în scris la Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii (cam. 12) a Primăriei Timişoara sau pe adresa de e-mail dezvoltareurbana@primariatm.ro, până la data de 04 septembrie.

Întâlnirea cu proiectantul se va desfăşura prin platforma online ZOOM în data de 19.08.2020 timp de o oră, de la 14.00 la 15.00, în cadrul căreia pot fi adresate întrebări proiectantului cu privire la documentaţia numită mai sus. Cetăţenii care doresc să participe la întâlnirea cu proiectantul, desfășurată prin platforma online ZOOM, vor anunța intenţia de participare la aceasta, până cel târziu la ora 12.00 din ziua premergătoare datei de desfășurare a acesteia, prin e-mail la dezvoltareurbana@primariatm.ro – unde vor preciza: numele, număr de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitaţiei online, prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online„, aflăm din anunțul postat pe site-ul Primăriei Timișoara.

Construcția Abatorului a început în 1904 și a fost finalizată un an mai târziu. Întregul ansamblu a fost finanțat cu bani de la Primăria Timișoara, proiectul aparținând arhitectului Laszlo Szekely. După anul 1989, abatorul își reduce activitatea până la încetarea totală a acesteia. În prezent, clădirile ansamblului abatorului sunt luate în evidență în lista monumentelor istorice.

 

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu