Turiștii care ajung în Munții Șureanu, în această perioadă, au parte de imagini parcă desprinse din povești.
În mai multe poienițe ascunse în pădure pot fi admirați milioane de ghiocei sălbatici. Cel mai cunoscut loc este Platoul Vârtoapelor, aflat în județul Hunedoara, în apropiere de cetatea Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei.
Imediat ce pășesc în pădure, turiștii au în față un covor alb de ghiocei regali. Interesant este faptul că aici nu miroase a flori de primăvară, ci a… usturoi, datorită leurdei care crește printre gingașii ghiocei.
Vestitorii primăverii sunt înfloriți, la început de martie, pe hectare întregi, printre copaci, și își fac loc printre covorul de frunze maronii.
Platoul Vârtoapelor face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, pe raza comunei Orăștioara de Sus. Ghioceii sunt strict protejați de lege, astfel că turiștii nu au voie să-i rupă.
„Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante. Ghioceii, prin modul lor de reproducere, se dezvoltă atât prin bulbi, cât și prin semințe. Ruperea repetată a florilor și scoaterea bulbilor din sol afectează nu doar planta în sine, ci și capacitatea sa de a se reproduce. Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil. O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc. Mulțumim tuturor pentru dragul de natură și responsabilitatea cu care vizitați astfel de locuri minunate”, au transmis cei care administrează Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
În cazul în care nu știți cum să ajungeți la aceste obiective, din Timișoara și din Arad se organizează frecvent excursii în natură de către Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării.
1 comentarii
Minunat! As vrea sa ajung si eu in Muntii Sureanu in aceasta perioada pentru a admira aceste imagini desprinse din povesti. Este fascinant sa stiu ca pot vedea milioane de ghiocei salbatici in poienite ascunse in padure, mai ales ca acesta este cel mai cunoscut loc si se afla in apropiere de cetatea Sarmizegetusa Regia. Interesant este faptul ca mirosul specific al florilor de primavara este inlocuit aici de mirosul de usturoi datorita prezentei leurdei printre acesti gingasi ghiocei. Sunt impresionata de faptul ca aceste plante sunt strict protejate si sunt aplauda eforturile de conservare a lor. Este important sa fim responsabili si sa ne bucuram de aceste minunate flori cu intelepciune, fara a le rani si a afecta natura. Multumim pentru sfaturile din partea administratiei Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina si sper sa ajung cat mai curand sa ma bucur si eu de frumusetea acestor ghiocei albi regali. Si ma bucur sa am ocazia sa particip la excursiile in natura organizate din Timisoara si Arad de catre Mircea Zahan, pentru ca astfel pot descoperi si promova frumusetile din vestul tarii. Ma declar un mare iubitor de natura si promit ca voi avea grija si voi fi responsabil cu aceste delicate plante. Abia astept sa vad aceste peisaje de poveste in realitate!