Au sunat sirenele la Timișoara, pentru a aminti că orașul devenea primul liber de comunism VIDEO

Scris de Adriana Mit

Cei 31 de ani de libertate au fost marcați din nou la Timișoara. Astfel, astăzi, la ora 12.00, timp de trei minute, sirenele aeriene au răsunat din nou în Piața Operei, pentru a marca cele petrecute în data de 20 decembrie 1989, când Timișoara s-a declarat primul oraș liber de comunism din România.

La fel ca acum 31 de ani, în centrul Timișoarei s-au adunat mai mulți revoluționari, care au retrăit evenimentele petrecute în timpul Revoluției Române.

La data de 20 decembrie 1989, mii de muncitori din fabricile timișorene porneau spre centrul orașului. Cu o zi înainte, la fabrica Elba a fost declanșată greva generală. Muncitorii de aici au reușit să deschidă porțile și, pe 20 decembrie, au pornit spre uzinele din apropiere. Astfel, muncitori de la Solventul, de la Electromotor și de la fabrica de pălării au fost chemați în stradă de cei veniți de la Elba. În momentul în care au ieșit și muncitorii de la UMT, în centrul Timișoarei de adunaseră deja 100.000 de protestatarii care strigau „Libertate”.

În fața numărului impresionant de manifestanți, armata este retrasă. În foaierul Teatrului Național din Timișoara ia ființă Frontul Democratic Român, primul organism public al Revoluției din 1989, care declară curând orașul liber de comunism.

Protestele încep să se extindă și în alte orașe din vestul țării.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu