A înflorit laleaua bănățeană, o specie unicat în lume și strict protejată FOTO

Scris de Adriana Mit

Turiștii care-și propun să viziteze Clisura Dunării, în această perioadă, au parte de o imagine inedită. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva informează că a înflorit laleaua de Cazane, cunoscută și sub numele de laleaua bănățeană, în sălbăticia stâncoasă a cazanelor Dunării.

Această lalea, simbol al Clisurii Dunării, are florile exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre.

Laleaua de Cazane este o specie strict protejată și unicat în lume, crește pe versanții abrupți ai masivului Ciucaru Mare, în zona Cazanelor și, datorită protecției se află în stare de conservare favorabilă. Denumirea științifică este de Tulipa hungarica, fiind descoperită de botanistul Vincze Borbas în anul 1882. Laleaua sălbatică bănățeană este monitorizată permanent de specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care au constatat că în ultimii ani și-a extins arealul, iar numărul lalelelor sălbatice a crescut la peste 8.000 de exemplare„, a transmis Romsilva.

Parcul Natural Porțile de Fier, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul României, în județele Caraș Severin și Mehedinți. Este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din punct de vedere al biodiversității, al diversității geologice, dar și al vestigiilor istorice.

Parcul are o suprafață totală de 115.656 de hectare, din care peste 75.000 de hectare sunt păduri.

Foto: Facebook Romsilva

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu