Se caută soluții pentru dezvoltarea turismului în județul Timiș

Scris de Adriana Mit

Consiliul Județean Timiș caută soluții cu scopul dezvoltării turismului. În acest sens, în această dimineață, la sediul instituției a fost semnată o declarație comună de către actorii principali din domeniul turismului și învățământului preuniversitar și universitar din Timiș, în vederea implementării unor soluții în comun. Asta în condițiile în care industria ospitalității din județ și regiune acuză o perpetuă lipsă a forței de muncă și a personalului specializat.

Declarația comună prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participare unor specialiști din domeniu, dar și sprijinirea înființării de clase cu profil turistic/HoReCa inclusiv în localități precum Făget, Sânnicolaul Mare, Recaș, Buziaș.

De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători in domeniul turistic. În plus, va fi realizată o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. Această aplicație va putea face posibila o comunicare mai eficienta și rapidă, bună colaborare, organizarea de evenimente, repartizare sarcini, soluționare probleme. Semnatarii declarației își propun, de asemenea, să lucreze împreună pentru sprijinirea înființării unei școli/campus pentru educație duală.

Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Potrivit reprezentanților instituției, declarația semnată astăzi răspunde și obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu