Zile tot mai lungi, iar nopți tot mai scurte. Astăzi este echinocțiul de primăvară

Scris de Adriana Mit

Astăzi, 20 martie, este ziua echinocțiului de primăvară. Asta înseamnă că ziua este aproximativ egală cu noaptea.

Momentul exact al echinocțiului este 20 martie, ora 23.24, atunci când Soarele ajunge la punctul vernal pe bolta cerească, aflat pe teritoriul constelației Pisces. Echinocțiul de primăvară marchează începutul anului tropic. În perioada echinocțiului de primăvară ziua este aproximativ egală cu noaptea, de aici provenind și numele de echinocțiu. Astăzi Soarele a răsărit exact la punctul cardinal Est și va apune exact la punctul cardinal Vest. La amiază, Soarele are altitudinea deasupra orizontului cuprinsă între 42° (în nordul țării) și 47° (în sud), această valoare putând fi calculată cu ajutorul formulei: altitudinea Soarelui = 90° – latitudinea locului. Pe bolta cerească Soarele traversează Ecuatorul Ceresc de la sud la nord, trecând în emisfera boreală a cerului”, informează cei de la Astro Info.

De asemenea, ziua de 20 martie este începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei în emisfera sudică.

La Polul Nord începe ziua polară de șase luni, odată cu răsăritul Soarelui, iar la Polul Sud începe noaptea polară. La Ecuator, Soarele trece la amiază exact pe la Zenit.

După momentul echinocțiului de primăvară, zilele vor fi tot mai lungi, iar nopțile tot mai scurte.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu