FOTO Întâlnire cu primăvara pe un deal din vestul țării: mii de ghiocei și priveliști de la înălțime

Scris de Adriana Mit

Natura renaște odată cu venirea primăverii, așa că plimbările pe cărări de munte sunt ideale în această perioadă a anului. Pentru o evadare de o zi, vă propunem să treceți pe lista de obiective și dealul din comuna Șiria, județul Arad, aflat la o distanță de aproximativ 80 de kilometri de Timișoara.

La mijlocul lunii martie, pe acest deal vă puteți întâlni cu vestitorii primăverii. Mii de ghiocei firavi pot fi admirați pe coline, printre alte flori gingașe de primăvară care „răsar” printre frunzele uscate. Pe Dealul Cetății, care are o altitudine de 496 de metri, se află ruinele Cetății Șiria, considerată monument istoric și care datează din secolul al XIII-lea. De aici aveți parte și de priveliști spectaculoase, putând admira întreaga zonă de la înălțime.

În cazul în care doriți să faceți și puțină mișcare, o variantă ar fi să ajungeți cu mașina la Mănăstirea Feredeu, așezată pe un deal, la o altitudine de 427 de metri. De acolo puteți porni pe jos până la Schitul Feredeu, aflat în apropiere, pe un traseu prin pădure care este parcurs în cel mult o oră, urmărind marcajele de pe „Drumul Crucii”. La schitul Feredeu se află și un izvor, pentru a vă potoli setea cu apă rece de munte.

De aici, o variantă ar fi să vă întoarceți la Mănăstirea Feredeu și să urcați cu mașina la Cetatea Șiria sau să parcurgeți pe jos acest traseu. Este vorba de o drumeție care durează aproximativ două ore. Însă merită efortul, având în vedere că pe poteci aveți posibilitatea să admirați numeroase flori de primăvară.

Chiar lângă Cetatea Șiria, la o distanță de aproximativ 500 de metri, se află și o poiana cu ghiocei, printre copaci. Aici puteți admira mii de vestitori ai primăverii, care colorează în alb pământul, printre frunzele uscate.

În cazul în care nu aveți cu ce să ajungeți la Cetatea Șiria,  Mircea Zăhan, un tânăr care promovează frumusețile din vestul țării, organizează frecvent excursii din Timișoara și din Arad.

 

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu