Timișoara este acoperită de un val de praf saharian

Scris de Adriana Mit

Pe lângă temperaturile extreme și vijeliile puternice anunțate de meteorologi pentru astăzi și mâine, în România a ajuns și un val de praf saharian. Potrivit profesorului de fizică Silviu Gurlui, norul a intrat ieri prin vestul țării, iar până în această după-amiază va acoperi România. Timișoara este orașul cel mai acoperit cu praful saharian.

Timișoara pare cea mai acoperită. Moldova și Dobrogea, de această dată, sunt mai puțin maturate de val. Praful saharian are părți bune, dar mai ales părți neplăcute. Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor și a precipitațiilor. Uneori, în condiții date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf”, a explicat profesorul de fizică, într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, praful saharian poate perturba transportul aerian, dar și eficiența energetică a panourilor solare. Totuși, praful ar avea și un efect vital pentru viața plantelor din sol, din mări și oceane.

Astăzi, Banatul se află și sub cod portocaliu de caniculă și vijelii puternice.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu