Mobilizare pentru salvarea celei mai vechi clădiri de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane

Scris de Adriana Mit

Mai multe instituții din județul Caraș-Severin și-au unit forțele cu scopul de a pune umărul la salvarea Băilor Neptun, cea mai veche clădire de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane.

Prefectura Caraș-Severin informează că, în ultima perioadă, Primăria Băile Herculane și Asociația Locus au solicitat sprijin pentru derularea proiectului de punere în siguranță a clădirii Băile Neptun, inclusă în Lista Monumentelor Istorice de Clasă A. Așadar, la inițiativa prefectului Ioan Dragomir, săptămâna trecută, la sediul Primăriei Băile Herculane, a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanți ai Direcției Silvice Caraș-Severin, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic”, Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei, Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Inspectoratului de Stat în Construcţii Caraş-Severin, Asociației Locus, primarul orașului Băile Herculane și arhitectul șef al județului.

Asociația Locus a demarat în anul 2017 Herculane Project, prin care își propune salvarea patrimoniului arhitectural din Băile Herculane. Proiectul se află anul acesta în etapa a II-a, care presupune lucrări de punere în siguranță a clădirii Băile Neptun și intervenții la acoperișurile acesteia aflate în stadiu avansat de degradare.

În timpul întâlnirii au fost puse la punct o serie de măsuri care vor fi luate în perioada următoare în vederea punerii în siguranță a clădirii Băile Neptun.

În cadrul întâlnirii, discuțiile s-au axat pe deblocarea situației actuale, iar pentru a putea demara lucrările necesare au fost stabilite o serie de măsuri și termene care să reducă riscul de afectare imediată a imobilului. Astfel, Direcția Silvică va efectua până la finalul acestei luni lucrări de îndepărtare a vegetației forestiere dintre clădire și versantul aflat în spatele acesteia. De asemenea, Primăria Băile Herculane va executa în termen de 60 de zile o acțiune de igienizare a clădirii (îndepărtare a molozului și a stâncilor căzute în proximitate) și va solicita Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei și Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva condițiile legale necesare unui proiect de punere în siguranță a versantului pentru a preveni căderile de stânci care ar putea afecta și mai mult clădirea. Totodată, s-a solicitat primăriei să analizeze împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură și Muzeul Banatului Montan punerea în siguranță a ornamentelor și statuilor care pot fi detașate de pe imobil”, a informat Prefectura Caraș-Severin.

Băile Neptun sau Băile Imperiale Austriece au fost construite între anii 1883 -1886. Astăzi sunt printre cele mai degradate clădiri din Băile Herculane, iar salvarea lor este unul din obiectivele importante pentru revitalizarea stațiunii.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu