Horia Colibășanu a scăpat din infernul din Himalaya și a ajuns cu bine în România

Scris de Adriana Mit

Horia Colibășanu a ajuns cu bine în România, în acest weekend. Alpinistul timișorean, alături de sportivii Marius Gane și Peter Hamor, s-au aflat în Himalaya în încercarea de a deschise o rută nouă spre vârful Dhaulagiri din Nepal.

Doar că, în noaptea de 9 mai, cei trei alpiniști au fost surprinși de o avalanșă, la 6.800 de metri altitudine. Astfel, sportivii au fost nevoiți să taie pânza cortului cu briceagul pentru a putea ieși din zăpada de peste un metru care i-a acoperit.

Decizia lor de a renunța a fost confirmată de ninsorile puternice și vremea instabilă care a ținut mai mult de o săptămână. Expedițiile s-au oprit și pe partea cu ruta clasică. De altfel, în acest sezon nu s-a reușit nicio ascensiune pe vârful Dhaulagiri.

Nu doar condițiile de pe munte au fost potrivnice. Recenta explozie a cazurilor de COVID au impus o carantină totală în Nepal și suspendarea zborurilor internaționale până la sfârșitul lunii mai. Cu sprijinul lui Paul Sezonov, Consul General al României la New Delhi și al Ambasadei Spaniei din New Delhi, Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hámor au reușit să se îmbarce într-un avion care venise din Spania cu ajutoare umanitare. Cei doi români s-au întors în țară în weekend, via Madrid„, se arată într-un comunicat de presă.

Provocarea crestei nord-vestice rămâne așadar nerezolvată încă. Dhaulagiri este unul din cei 14 munți de peste 8.000 de metri, al șaptelea ca înălțime de pe planetă (8.167 m.). Horia Colibășanu l-a urcat prima oară în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu