Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, revitalizată cu trei milioane de euro

Scris de Adriana Mit

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, una dintre cele mai importante atracții turistice din vestul țării, va fi revitalizată în cadrul unui proiect important. Consiliul Județean Hunedoara a anunțat că a obținut aproximativ două milioane de euro, din granturi norvegiene, pentru punerea în valoare a acestui monument aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Consiliul Județean Hunedoara a obținut o finanțare în valoare de aproximativ 2 milioane de euro prin progamul RO-Cultura pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre proiectul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, depus prin programul RO-Cultura, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundația Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council. Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de circa 2 milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro„, au transmis reprezentanții instituției.

Consiliul Județean Hunedoara mai informează că obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil).

Astfel, în cadrul proiectului vor fi derulate următoarele activități principale: proiectare și execuție lucrări de restaurare, realizarea de structuri/ panouri modulare amplasate în zona sitului cu scopul promovării tradițiilor meșteșugărești, a obiceiurilor populare din județul Hunedoara și, implicit, din zona Sarmizegetusei, organizarea unei expoziții internaționale, digitizarea și promovarea proiectului.

Totodată, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetății și transformarea incintei militare într-un ”muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare – trasee de acces, semnalizare, realizare lapidariu și adăpost pentru vizitatori.

Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

Alte articole din zona de vest

Scrie un comentariu