Mobilizare de forțe, în acest sfârșit de săptămână, în comuna Eftimie Murgu, din județul Caraș-Severin, unde se află mori de apă unice în Europa. Mai mulți voluntari s-au implicat în cadrul unui proiect inițiat de Asociația „Acasă în Banat” cu scopul de a salva patru dintre aceste mori de apă.
„Morile din Gârnic au o vechime de peste 100 de ani. În vatra satului există patru mori de apă care folosesc apa râului Camenița pentru a măcina făină. Alte cinci mori există la circa 1 km de sat, amplasate pe râul Gramensca – acestea sunt monumente istorice, protejate de lege și prin urmare nu sunt incluse în acest proiect. Proiectul nostru se concentrează pe morile de apă din vatra satului, de pe râul Camenița. Toate cele patru mori sunt ușor accesibile, funcționale, însă numai trei sunt folosite în mod curent de localnici, a patra este oprită de ceva timp, deoarece canalul de aducțiune a apei (ieruga) a fost obturat cu piatră și pământ rezultat din lucrările la rețeaua de apă a satului„, au informat reprezentanții ONG-ului.
Concret, Asociația „Acasă în Banat” și-a propus ca în acest weekend să facă reparații la acoperișurile morilor, la fundații, pereți, uși și ferestre.
„Tratăm lemnul vechi cu ulei de in (pereți, timpane, uși, ferestre etc.) pentru a-i prelungi durata de viață, a-i reda vigoarea și un aspect plăcut. Curățăm ierugile (canalele de aducțiune a apei care acționează instalațiile de măcinare), stăvilarele și zonele de acumulare a apei; Defrișăm vegetația spontană crescută în jurul morilor care împiedică accesul la mori și obturează vizibilitatea lor din perspectivă turistică; Ecologizăm albia râului Camenița în jurul morilor pe o rază de circa 100 metri în jurul celor patru mori; Amenajăm cărările de acces, podețele, treptele necesare turiștilor care vizitează morile de apă; Adoptăm diferite soluții de înfrumusețare (vopsire în culori tradiționale, desenare motive tradiționale etc.); Aplicăm marcaje, indicatoare și plăcuțe informative„, au detaliat reprezentanții ONG-ului timișorean.
Prroiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.
Foto: Nicolae Tismănariu